Höjt tak för rotavdrag

Foto: Pixabay

Under 2024 höjs taket för rotavdrag från 50 000 kronor till 75 000 kronor. Avdraget höjs tillfälligt för att öka efterfrågan på rotarbeten och främja sysselsättningen i byggsektorn. Samtidigt införs separata tak för rot- respektive rutavdraget.

För att främja sysselsättningen i byggsektorn har regeringen beslutat om en tillfällig höjning av taket för rotavdraget under 2024. Beslutet syftar till att öka efterfrågan på rotarbeten, det vill säga reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad, i en period då efterfrågan på övriga bygg- och anläggningsarbeten bedöms minska. Det meddelade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson och finansminister Elisabeth Svantesson under en pressträff i september 2023.

Den tillfälliga höjningen innebär att rotavdraget höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person under 2024 och att det tillfälligt införs separata tak för rot- respektive rutavdraget. Höjningen ska träda i kraft den 1 juli 2024.

– Vi förväntar oss att efterfrågan på rotarbete kommer att öka, och att efterfrågan på arbetstillfällen i bygg- och anläggningsarbeten kommer att öka, sade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se