Hotell och kontor byggs vid Löfbergs arena

Projekt Mästaren är igång, vilket ska resultera i en ny kontors- och hotelltillbyggnad intill Löfbergs arena på Färjestad.

– Hotellet kommer ha ett nära samarbete med Färjestad BK, berättar Maria Frykblom, projektledare Prepart Projekt.

Bakom projekt Mästaren står fastighetsägaren och beställaren Ismåsen fastigheter holding AB, som ägs av Paritt AB, Consto fastigheter AB, Älvstranden i Karlstad AB, Fläktteknik holding i Karlstad AB och Färjestads bollklubb fastighets AB.

Som projektledare står Prepart projekt och Consto AB är totalentreprenör.

Det nya området omfattar en kilformad yta mellan befintliga Löfbergs arena och gång- och cykelvägen ut mot Klarälven.

– Det är många som känner till det här projektet, men det är bara de som går förbi på älvsidan som ser det – gemene man vet inte var det är, säger Maria Frykblom, projektledare Prepart projekt.

Halva i taget

I mars påbörjades rivning av en del av den befintliga byggnaden, för att göra plats för den nya.

Vid tid för intervjun, i mitten på juni, är det mesta av markarbetet klart och endast lite asfaltering återstår.

– Vi är nu igång och reser stommen. Det flyter på bra. Efter det kommer vi gå vidare med tak, ytterväggar, fasad och invändiga arbeten. För tillfället är det ett tiotal byggare på plats, men till hösten när det invändiga arbetet påbörjas blir det fler, säger Simon de Bourgh, platschef Consto.

Den nya tillbyggnaden kommer bli fem våningar hög och byggas ihop med Löfbergs arena.

– Istället för att bygga våning för våning hela vägen upp, har vi delat huset på mitten, kan man säga. Under stommontaget monterar vi halva huset hela vägen upp till tak innan vi monterar andra halvan. Detta dels på grund av logistik, dels för att det är viktigt att kunna hålla fria utrymningsvägar ur arenan under byggtiden, förklarar Simon.

Det som kräver extra fokus i detta bygge är just arbetet med utrymningsvägarna.

– Det som utmärker denna plats är den stora mängd folk som ska komma in och ut vid olika evenemang och därför har vi en noggrann plan för att kunna synka det med eventuell brand.

Byggnaden har en pålad grund och fasaden kommer bryta av mot resten av arenan och gå i guldig ton. Ut mot älven kommer det byggas en terrass med koppling till Färjestad BK:s restaurang The Locker room.

– Det kommer även förberedas för möjligheten att bygga en terrass och uteservering på taket. Då ser man ända in till stan. Det är en framtida vision att få till det, berättar Maria.

I april 2024 planeras allt vara klart och hittills följs tidsplanen. Projektet är en total investering på cirka 100 miljoner kronor.

Verksamheter

Så vilka kommer då att husera i denna nya tillbyggnad? Av byggnadens totalt ca 4 800 kvadratmeter BTA utgör cirka 3 900 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Allt är uthyrt, vilket känns jättebra, meddelar Maria.

– Det som är lite speciellt är att en del av byggnaden kommer vara öppen på bottenplan. Här kommer det vara en ren kommunikationsyta med bilparkering. Sedan blir det en igenbyggd del med förråd, soprum och liknande. När de har evenemang i arenan kör transporter in hit för att lasta ur och in. En lager- eller logistikentré, skulle man kunna säga.

På plan två till fyra kommer hotell River C Arena ha plats för 66 rum.

– Hotellet kommer ha ett nära samarbete med Färjestad BK och kommer inte ha någon egen restaurang, utan all mat kommer att gå via The locker room, fortsätter Maria.

På plan två kommer även Färjestad BK få sitt eget gym. Fram tills att detta är klart har de sitt gym i Totohallen vid Färjestads travbana.

– Det översta planet kommer bli kontor, där får de magisk utsikt ut mot älven.

De kontrakterade kontorsgästerna är CarlGustav solution och Ferroman engineering.  Uthyrningen har skötts av Per Johansson på Real advice.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se