”Det lockade att få vara med och utforma projekt”

Maria Frykblom på Prepart projekt är bland annat engagerad i färdigställandet av bostäderna på Sundsta torg och utvecklingen av Färjestad på området runt arenan och travet. Foto: Helena Lundberg  

Engagerad – nästan lite för mycket. Så beskriver Maria Frykblom, Prepart projekt, sig själv i sitt arbete. Naturliga vägval ledde henne in i byggbranschen och till den nuvarande rollen som projektutvecklare. Det bästa med arbetet är enligt Maria att få träffa så mycket olika människor och att få se färdiga byggnader utifrån skisser hon varit med och tagit fram.

Hur hamnade du i branschen?

– Det blev naturligt. Efter att ha studerat på KTH, bygg- och fastighetsekonomi, så var jag ju inne i fastighetsbranschen direkt. Jag jobbade några år i Stockholm på Catella och Unibail-Rodamco innan jag flyttade till Karlstad och började på Karlstads kommun, Peab och slutligen Prepart projekt.

Hur hamnade du i den position du är nu? 

– Allt är nog tillfälligheter. Sture Emanuelsson och Håkan Broström frågade om jag var intresserad av att börja på Prepart och då hade jag varit på Peab i sex år och kände att det skulle vara skoj att pröva på något nytt i ett mindre företag. Peab var fantastiskt bra men det lockade att få vara med och utforma projekt utan det stora företagets krav och med betydligt längre beslutsvägar.

Vad har varit din största utmaning?

– Det är att inte bli för personligt engagerad i alla frågor utan att ha lite distans och kunna skärma av.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Varje dag är unik vilket är det som gör jobbet så fantastiskt kul. Det är en hel del byggmöten, besök ute på någon arbetsplats, avtalsskrivande och avstämningsmöten. Just nu har vi ett projekt i Stockholm där vi har hand om byggnationen av cirka 700 lägenheter, så det blir två till fyra resor till Stockholm varje månad för att ha samordningsmöten med bland annat exploatörer och kommunen.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att man träffar så mycket olika människor, allt ifrån de som är på plats och bygger till de som köper våra lägenheter. Även att man kan se i skala 1:1 att det faktiskt växer fram projekt som man har varit med och tagit fram – från de första skisserna till färdiga byggnader.

Vad händer närmast för dig i ditt arbete?

–Just nu är det att färdigställa Sundsta torg med 136 lägenheter och lokaler. Det ska vara inflyttat och klart till 1 februari 2024.

Var ser du dig själv om 10 år?

– Fortsatt på Prepart med att utveckla och ta fram nya projekt framförallt i Karlstad men även på andra spännande platser i Sverige. Vi är med i flera spännande större projekt som är i startfasen, till exempel utvecklingen av Färjestad, runt arenan och travet, som kommer att ta cirka 10-15 år att genomföra. Otroligt fina områden som kan bli hur bra som helst.  

När du inte jobbar, vad gör du helst på fritiden?

– Umgås med familj och vänner, hänger i stallet eller ser på fotboll. Finns det lite tid över är ambitionen att hinna träna mer och åka skidor på vintern.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se