Eleverna har intagit nya Hammarlunden

Gunnar Skjaeret, Hanna Räftegård, Eva Österman och Jörgen Nilsson utanför en av entréerna till den nya skolan.

Vid terminsstarten i januari kunde eleverna på Hammarlundens skola flytta in i helt nya lokaler. Skolan är byggd för framtida behov med plats för 700 elever i årskurserna F-6, plus att man i projektet bygger två nya gymnastikhallar.

– Vi är redan nu på g till att bli fyrparallellig, säger Hanna Räftegård, rektor.

Hammarlundens skola byggdes på 70-talet men var eftersatt. Istället för att renovera valde man att bygga en ny och större skola. Tanken är att bygga för framtiden. Idag går det cirka 550 elever, men det finns plats för 700.

– Hammarö kommun är en kommun som växer så det knakar, säger Gunnar Skjaeret, projektledare Hammarö kommun.

– Vi är redan nu på g till att bli fyrparallellig, säger Hanna Räftegård, rektor.

Under byggnationen har eleverna, som är i årskurserna F-6, fått gå i modulskola samt en idrottshall som inretts för att vara en tillfällig skolbyggnad. Den gamla skolan har i sin tur rivits i etapper. Man har även passat på att leda om gång- och cykelvägen, som tidigare gick rakt över skolgården.

H-formad byggnad

Som totalentreprenör i strategisk partnering står Byggdialog, som har byggt flera skolor på Hammarö parallellt.

– Vi har haft ett fantastiskt samarbete med Byggdialog. Vi kan ju bara det pedagogiska, de kan ju det byggtekniska. De har verkligen lyssnat in och vi har kunnat mötas, säger Hanna.

­Bygget drog igång i januari 2020 och sedan dess har en H-formad skolbyggnad på runt 8 500 kvadratmeter i två plan växt fram. Formen i sin tur har gjort att skolan har som fyra klossar, där alla har varsin ingång, med en gemensamhetsdel i mitten, för att få bort känslan av en stor skola. Sedan har det varit stort fokus på materialval och dylikt.

– Mycket fokus har varit på energi och smarta val, säger Jörgen Nilsson, övergripande produktionschef Byggdialog.

Avveckla modulskolan

I slutet av förra året stod skolan klar och vid terminsstarten i januari kunde eleverna flytta in.

– Personalen kom in i december så att vi kunde vara med och packa upp. Det var jättebra, säger Eva Österman, rektorsresurs.

Det innebär att alla skolans elever nu är samlade under ett tak efter cirka två års byggtid.

– Det är fantastiskt. Man har lyckats med att skapa en skola som anpassats efter elevernas olika behov, säger Hanna.

Det som nu återstår är att avveckla modulskolan, riva den gamla gymnastiksalen samt återställa och bygga klart den gymnastiksal som fått vara skolbyggnad.

– Där modulskolan står ska det bli en utemiljö. Det blir i vår, markarbetet sker i mars-april. Det ska stå klart till sommaren. Nu håller vi också på med idrottshallen, en är klar sedan tidigare. Tanken är att den ska vara klar till sommaren, säger Jörgen.

Anna Nordström

 anna@svenskmediakonsult.se