Kontorslokal i trä byggs i Södra Rådom

I arbetet med den nya kontorsbyggnaden i Södra Rådom använder man sig av lokala entreprenörer, så långt det är möjligt. Från vänster; Kristina Olsson, personalchef och projektledare, Bergs mekaniska och Robert Tärnler, platschef, Skåre byggtjänst AB. Foto: Lisa Harkman

Bergs mekaniska i Södra Rådom utanför Molkom har anställt 15 nya medarbetare på mindre än två år. Det har gjort det blivit trångt och företaget satsar nu på en omfattande till- och ombyggnad i flera etapper. Först ut är en ny kontorsbyggnad, så gott som helt i trä.

Skåre byggtjänst AB är totalentreprenör för bygget av den sprillans nya kontorsbyggnaden på Bergs mekaniskas tomt i Södra Rådom.

– Det ska bli en kontorsbyggnad i tre våningar, berättar Robert Tärnler, platschef på Skåre byggtjänst.

De två första våningarna, på 286 kvadratmeter vardera, kommer inrymma kontor, konferensrum, pentry och en mindre matsal.

– Översta våningen blir en vindsvåning. Där kommer vi förlägga ett fläktrum, men det ska också gå att inreda där så småningom, om man skulle vilja, berättar Kristina Olsson, personalchef och projektledare på Bergs mekaniska.

Bergs mekaniska är specialister på figurskärning, bockning och bearbetning. Kristina berättar att man går igenom en expansionsfas och har anställt 15 nya medarbetare på drygt ett och ett halvt år, vilket gjort dem väldigt trångbodda i de befintliga lokalerna.

– Den nya kontorsbyggnaden är prioriterad så vi ska kunna använda de 240 kvadratmeter, där kontoret finns idag, till att bygga en större matsal och omklädningsrum.

Bygge i trä

Plattan till den nya kontorsbyggnaden började man jobba med under vecka 31 och vecka 39 började man bygga de block som kommer forma ytterväggarna, vilket man gör på plats.

– Vi har ett tält här intill där vi bygger blocken. Hittills har vi gjort nedervåningens block, som sedan ska resas – ungefär som ett lego. Tanken är att vi reser hela nedre våningen och sedan lägger på golvet, då kan vi sedan täcka hela den delen medan vi går vidare med övre plan, takstolar och tak, berättar Robert.

I stort sett hela bygget består av trä, lösvirke.

– Jag skulle tro att det är ganska ovanligt för den här typen av bygge.

Byggnaden får ett falsat plåttak men vad det blir för fasad är ännu inte helt bestämt, säger Robert.

– Tanken är en stående naturträpanel.

– Vi vill gärna ha någonting underhållsfritt, har vi sagt, tillägger Kristina.

Industrikänsla

Den nya kontorsbyggnaden blir i mångt och mycket företagets ansikte utåt, säger Kristina.

– Vi har strategiskt placerat den vid infarten så det blir det första man ser när man kommer in här på området.

I bygget försöker man använda sig av lokala entreprenörer, så långt det är möjligt. Att ha en lokal totalentreprenör som Skåre byggtjänst är bra, säger Kristina.

– Det är något vi haft i åtanke, att vi vill hålla det så lokalt som möjligt och gynna orten. Att de är här på plats gör att vi kan ha täta diskussioner om hur vi vill ha det, att vi kan sätta vår prägel på det.

Hon berättar att kontorets interiör ska få en industrikänsla.

– Det ska spegla den industri vi jobbar med. Vi ska, till exempel, ha bokstäver i golvet som är skurna med våra maskiner och vi har börjat titta på en trappa med industrikänsla och detaljer framtagna av oss själva. Det ska bli som ett show room för våra kunder som kommer hit.

När kontorsbyggnaden är klar, i december 2024, ska man gå vidare i ytterligare etapper. Byggnaden där kontoren ligger idag ska göras om till, bland annat, en matsal för 50 personer.

– Vi har även sökt bygglov för en produktionshall på 2 500 kvadratmeter, men just nu har vi främst fokus på kontoret, säger Kristina.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se