Så sköter du din amaryllis

Tvåfärgad amaryllis blir allt mer populärt. /Foto: Blomsterfrämjandet/Ibulb

En av våra mest populära vinterblommor, amaryllis, har fått sin egen dag den 19 november. Runt detta datum är det klokt att köpa hem sin amaryllis för att den ska hinna blomma lagom till advents- och jultider. Men hur tar man hand om amaryllisen på bästa sätt?

Välj rätt

Bästa starten är att välja en amaryllis av bra kvalitet. Det första du ska titta på är lökens storlek, då en stor lök skvallrar om mycket växtkraft och näring och oftast ger flera stänglar. Det andra du ska titta på är antalet stänglar – ju fler stänglar desto mer blomning kommer det bli.

Vattna sparsamt

Löken uppskattar inte att bli blöt, varför det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten. Lagom mängd är ett snapsglas med vatten i veckan och jorden kan med fördel torka upp mellan vattningarna. Tillsätt inte någon näring eftersom löken redan har all näring den behöver.

Placera ljust

Ju ljusare och varmare amaryllisen står, desto snabbare kommer den blomma. Dröjer det för länge tills den blommar kommer istället stänglarna bli långa och rangliga. Å andra sidan gör en svalare placering att knopparna och blommorna håller längre.

Snurra krukan

Vrid krukan emellanåt så att amaryllisen växer rakt. Blommorna vänder sig mot ljuset och riskerar att stängeln tippar. Med hjälp av en blomsterpinne, eller allra helst ett stöd som är avsedd just för amaryllis, kan du även stötta upp. Om stänglarna blir för tunga kan du skära av dem och sätta i en vas.

Blomma igen

Om du vill försöka få löken att blomma igen ska du skära av blomresterna när blomman är överblommad. Stängeln tar du bort när den vissnat ordentligt. Under sommaren ska du förvara löken ute på en halvskuggig och vindskyddad plats, i ett växthus eller på en inglasad plats. Vattna och gödsla fram tills i början på oktober då löken behöver vila för att kunna blomma om. Löken bör då hållas torrt och i en temperatur mellan 12-15 grader. När du ser en knopp, vanligtvis efter cirka tre månader, är det dags att ta in amaryllisen i värme igen. Plantera om den, vattna och se fram emot en ny blomning som oftast sker i januari eller februari.

Källa: Blomsterfrämjandet

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se