Nytt industrihus på Bråtebäcken

Bråtebäcken blomstrar och allt fler byggnader och verksamheter tillkommer. Just nu uppförs ett industrihus, i form av ett nytt automatlager och nya verksamhetslokaler åt J-Spec Sweden AB, med Niwa Entreprenad AB som totalentreprenör.

– Just nu är bottenplattan färdiggjuten och vi håller på att montera upp stålstommen, berättar Anders Vikström, projektchef Niwa.

Det var i februari i år som första spadtaget togs till det som ska bli nästa stora industrihus på Bråtebäckens industriområde i Karlstad. Med J-Spec Sweden AB som både byggherre och hyresgäst byggs nu ett nytt automatlager och lokaler för deras verksamhet som säljer tuning- och eftermarknadsdelar till bilar. Niwa Entreprenad AB står som totalentreprenör för bygget.

Automatlager

Det nya industrihuset kommer bestå av två plan, där således J-Spec själva kommer husera. Plan ett kommer omfatta en stor butik med högt till tak och stora glaspartier. Även en kundmottagning kommer byggas. Det blir också en verkstad, en bil- och tvätthall, omklädningsrum med mera.

På ovanvåningen byggs det bland annat för en konferenslokal och flera kontor och personalrum.

Det planeras också för ett stort automatlager på 350 kvadratmeter, som kommer att byggas inne i lagerdelen. Arbetet med detta kommer att startas upp i januari 2024.

– Automatlagret är uppbyggt som ett stort rutnät i fackverk med sex robotar som arbetar med att plocka cirka 15 000 plastbackar via vajrar som går upp och ner. När backarna sedan når golvet plockas orderna manuellt och skickas sedan iväg till kunderna. Detta kommer göra att all hantering blir väldigt mycket lättare och snabbare för J-Spec, förklarar Anders Vikström, projektchef på Niwa.

Totalytan av bottenplattan, med automatlagret inkluderat, är beräknat till 4200 kvadratmeter.

– Byggnaden kommer ha en gjuten bottenplatta i betong. Själva stommen blir i stål och ytterväggarna kommer bestå av sandwichpaneler.Just nu är bottenplattan färdiggjuten och vi håller på att montera upp stålstommen, berättar Anders.

Hur har arbetet fortskridit så här långt?

– Det är ett jättebra projekt och allt flyter på enligt tidsplanen. Dessutom har vi ett utmärkt samarbete med J-Spec.

Slutbesiktning är planerad till slutet på maj 2024.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se