Östling: ”Vi vill komma hem och bara slappna av”

Följ med Fastighetsmarknaden på en exklusiv rundtur i Johan Östlings och sambon Charlotta Ströms lägenhet i Lillängshamnen. Med vattnet alldeles utanför huset kan de varva ner på balkongen tillsammans med vänner – en vilsam oas i deras annars hektiska liv.

Johan Östling lämnade en späckad vår och sommar, bestående av tv-inspelningar och turné, och fick ett par efterlängtade semesterveckor tillsammans med sambon Charlotta Ström. När Fastighetsmarknaden träffar paret i deras gemensamma lägenhet i Lillängshamnen i Skoghalls skärgård, njuter de sista rycket av sommaren innan hösten drar igång.

Sjönära

Till lägenheten flyttade de i maj i år. Lägenheten blev de erbjudna av en ren slump, innan den hade kommit ut officiellt på marknaden, och de tvekade inte länge.

Tidigare hade de bott i Johans barndomshem, som Johan tog över när hans föräldrar skulle flytta och han själv behövde någonstans att bo. I längden var det dock något annat han sökte.

– Det var en kanonlösning då, men det gäller att vara ärlig mot sig själv och ställa sig frågan vad man vill ha ut av tillvaron. Jag jobbar mycket och vi flänger omkring. Då vill man inte lägga tid på att renovera taket, måla om huset, byta kök… Jag tycker inte om att greja med sådant, har aldrig intresserat mig för det. Och ska man ta in folk för allt blir det dyrt. Vi vill ha ett enkelt liv, helt enkelt. Bara komma hem och slappna av, säger Johan.

– Vi ville också skapa ett nytt liv tillsammans, på ett nytt ställe, inflikar Charlotta.

– Vi hade båda en väldigt god känsla för Lillängshamnen, närheten till vattnet och båtarna, säger Johan.

Dessutom är de båda uppväxta i närområdet och Charlotta har sin dotter bara ett stenkast från lägenheten.

Stora fönster från lägenheten vetter ut mot Vänern och ger ett kraftigt ljusinsläpp. På den väl tilltagna inglasade balkongen, i sydvästligt läge, umgås de med familj och vänner. Längs med hamnen ligger deras båt förtöjd och det finns även en vacker strandpromenad, ett fiskrökeri med mera.

– Jag slås nästan varje dag av hur skönt det är att ha en sjö med i inredningen. Varje morgon får vi vädret presenterat för oss, det är härligt att det är naturen som bestämmer även för ett sådant här modernt hus. Blåser det så är det skoningslöst, säger Johan.

Även den öppna ytan som sammanlänkar köket med vardagsrummet, är en naturlig samlingsplats för vännerna – och parets givna favoritrum.

– Ofta säger vi att idag ska vi bara vara själva, vi gillar till exempel att se mycket film och serier, men så slutar det med att vi tar hit folk ändå. Vi är väldigt sociala båda två, säger Charlotta.

Personligt

Den 80 kvadratmeter stora lägenheten har radhuskänsla med egen ingång. Huset är byggt i trä och smälter in fint i omgivningen.

Lägenheten går i jordnära, lugna toner med färger som svart, vitt, beige och grått. Inredningsstilen beskriver de själva som skandinavisk stilren med eklektiska – det vill säga stilblandande – inslag.

– Hemmet är personligt och precis som vi vill ha det, samtidigt som det kan upplevas stylat, menar Johan.

På väggarna hänger svartvita porträtt av bland andra Marie Fredriksson, Lasse Åberg och Johans farfar. Johan har en förkärlek till rejäla, robusta möbler och favoritmöbeln är det specialbeställda matsalsbordet i massiv ek.

Charlotta brinner för inredning och har tidigare jobbat som homestylist, vilket man förstår när man kliver in i parets hem. Men ”Johan har hjälpt till lite”, som hon säger och skrattar.

– Jag har inte, på långa vägar, haft så mycket tankar med min inredning tidigare, men nu när jag har en otroligt inredningsintresserad sambo är det skoj, säger Johan.

Tillsammans driver nu paret inredningskontot hamnvagen2 på Instagram. När jag ställer frågan om vad som är viktigt i deras hem, kommer svaret snabbt. Det ska finnas balans – och det ska framför allt vara rent.

– Vi vill komma hem till ett fräscht hem där man bara kan sätta sig, det är jätteviktigt tycker jag. Folk blir förvånade över hur städat vi har, säger Charlotta.

När paret flyttade skänkte de bort de flesta av sina saker, i form av en gratisloppis till sina vänner. Och det behövdes, då paret flyttade in till halva bostadsytan mot innan. Charlotta och Johan kompletterar varandra när de är i rensartagen, då hon är effektiv och har lätt för att slänga medan Johan har svårt att slita sig från sina prylar.

– Jag har tidigare varit väldigt nostalgisk, men nu har jag tagit storskopan och vällt det mesta i containern. Den tillfredsställelsen var fantastisk. Saker tar energi, var det någon som sa.

– Johan har haft svårt att slänga saker, så jag har fått agera polis. Ibland har han smusslat in grejer som jag har hittat, säger Charlotta och skrattar.

– Jag fyller ändå 50 år i höst, det är ganska skönt att få vara ärlig mot sig själv, jag vill faktiskt inte släpa på de där vaserna från min mormors mor som jag av nostalgiska skäl inte kan göra mig av med. Jag ärvde en gammal stol, som min farfar har gjort, som jag har släpat runt i säkert tio hem men aldrig haft framme. Ren dumhet. Nu är det min tur, avslutar Johan.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se