Organisera och optimera din garderob

I skrivande stund har barnen första skoldagen, efter ett långt och härligt sommarlov. 

Jag har varit igång med jobb några veckor, men känslan kring terminsstart är alltid något alldeles extra. Som en slags nystart.

Inför hösten tycker jag att det är ett perfekt tillfälle att organisera och optimera i garderoberna. Så här kommer mina bästa tips för en härligare höstgarderob.

Jag brukar alltid börja med att tömma ut hela garderobens innehåll och sedan tvätta garderoben med varmvatten och såpa.

Det oundvikliga första steget för att få bra ordning är alltid att rensa. Min tumregel att rensa det jag inte har haft på mig det senaste året och plagg som jag har vuxit ur. Detta tar bara upp onödig yta i garderoben och då är det bättre att sälja och skänka bort de kläderna.

Plagg som är fel säsong för lägger jag i en låda på förvaring.

När man väl har rensat ut och får en överskådlig blick över den kvarvarande garderoben är det ett passande tillfälle att fräscha upp plaggen. Jag brukar gå över dem med min streamer (ångrengöring). Den varma ångan återställer textilierna. Den tar bort skrynklor, dålig lukt och eventuella bakterier som finns på kläder. Dessutom är steamer snällare mot tyget än ett traditionellt strykjärn. Om man inte har tillgång till en streamer är vädring ute ett bra alternativ.

Sedan är det bara att hänga och vika in igen! Jag föredrar att använda galgar så mycket som möjligt, då jag tycker det ger en bättre överblick. Ett knep är att hänga in allt med galgekroken åt fel håll. När du använt ett plagg hänger du det sedan åt rätt håll. Detta ger en bra överblick på vilka plagg som ej använts efter en tid.

Ett annat tips för att lättare hålla ordning på allt smått i garderoben är att använda kartonger och små lådor. Detta underlättar mycket och får garderoben att kännas mer strukturerad.

Lycka till med sorteringen.

Krönikör: Frida Käld, inredningsstylist

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se