De nya punkthusen i Skoghall tornar upp sig

Byggnationen av de 138 hyresrätterna mitt i Skoghall centrum fortskrider med dunder och brak. Nu är tidsplanen tidigarelagd och samtliga bostäder kommer vara klara vid månadsskiftet februari-mars 2024.

När Fastighetsmarknaden senast var på besök på byggarbetsplatsen, på Nygatan mitt i Skoghalls centrum, var det endast betongplattorna som var klara. Nu tornar de två punkthusen, med sina sju våningar vardera, upp sig mot skyn. Tack vare att man använt prefab på både betongväggar och utfackningsväggar har det gått snabbt att få upp husen.

Effektivt

Bygget utförs av Consto på uppdrag av Boet bostad. Markarbetet påbörjades i mitten på maj 2022 och lägenheterna beräknades från början stå inflyttningsklara i april 2024. Nu har man tidigarelagt inflyttningsdatumet.

– Det har gått alldeles utmärkt, det flyter på jättebra. Vi släpper det första huset redan i månadsskiftet januari-februari och det andra i månadsskiftet februari-mars, berättar Eddie Proper, platschef på Consto.

Samtidigt har det varit mycket som utmanat bygget, så som en lång kall väderperiod och kraftiga prishöjningar.

– Under den kalla perioden fick vi sätta på extra ström. Det var tyvärr då strömmen var som dyrast. Det har också varit stora prishöjningar på material – en genomsnitts prishöjning på 17 procent – som vi slitit med. Lite kämpigt har det varit, men allt löser sig. Budgeten har ändå kunnat hållas och produktionen går jättebra.

Så var i processen befinner de sig nu? Sista veckan i maj påbörjades köksmontaget och Eddie berättar att ställningarna utanför husen kommer tas ner innan semestern, då alla betongytor och paneler är målade och klara. Han förklarar också att arbetet följer bestämda cykler för att kunna ske så smidigt och lugnt som möjligt.

– Vi jobbar etappvis efter varandra och börjar uppifrån. Målaren har bara ett par våningar kvar nu tills han når botten. Efter semestern börjar han med nästa hus. Efter målaren följer plattsättaren och efter det monteras köken.

Hus A och B

De 138 lägenheterna kommer vara fördelade på två huskroppar med 69 lägenheter i varje hus.

– Hus A och B och alla lägenheter kommer vara likadana, fast spegelvända. Det är gynnsamt för oss som bygger, säger Eddie.

Träfasaden på långsidorna kommer gå i rött respektive grått och på gavlarna samt första våningsplanet blir det målad betong.

Storleken varierar mellan ett till tre rum och kök och upptar 34–61 kvadratmeter. Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats. De har platsbyggda badrum med tvätt- och torkmaskiner. Lägenheterna är också utformade med fokus på tillgänglighet och ligger med bara några meters gångavstånd till centrum.

Utanför husen kommer det finnas sopstation, cykelgarage, utegym, sittplatser omgärdade av träd och blomlådor samt en inglasad festlokal, med tillhörande pentry och toalett, som de boende kan boka. Det kommer också finnas gott om parkeringsplatser.

– Det blir 69 parkeringsplatser, varav sex blir utrustade med laddstationer för elbilar. Vi har även lagt ut kablar för att kunna utöka sen.

Planen är att byggnaderna ska certifieras med Miljöbyggnad silver. En del i detta är solpaneler som redan är installerade på taken samt bergvärme.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se