Orrholmens förskola beräknas stå klar i höst

Arbetet med Orrholmens nya förskola går vidare. Den gamla enplansbyggnaden har rivits och ersatts med en ny i två plan. Efter en justering i tidsplanen, till följd av saneringsarbete, rullar arbetet nu på och beräknas vara färdigt i höst.  

Den tidigare förskolan, från 70-talet, har rivits och ersatts med en ny. Den nya blir 1 665 kvadratmeter stor, i två plan, med plats för 144 barn. Den nya skolan kommer ha åtta avdelningar, till skillnad från tidigare då det fanns sex avdelningar i huvudbyggnaden och en i intilliggande lokal.

Enligt den initiala tidsplanen skulle förskolan stå klar denna sommar, men slutdatumet fick flyttas.

– Vi har utfört saneringsarbete i marken och vi visste redan förra året att vi skulle bli försenade. Nu rullar det på enligt den nya tidsplanen, säger Julia Alsterbo, projektledare på Karlstads kommun.

Det nya slutdatumet är satt till oktober och barnen planeras flytta in runt höstlovet.

Miljöcertifiering

Förskolan byggs enligt Miljöbyggnad silver och kommer att certifieras därefter.

– Vi har gjutit i grön betong, stommen är en mix av trä och stål, vi har takåsar i trä och solceller på taket, berättar Julia.

Skanska är totalentreprenör för bygget och Martin Johansson, arbetsledare, berättar att förskolan får golvvärme i hela nedervåningen och radiatorer på övervåningen.

På bottenvåningen ryms bland annat mottagningskök, matsal, pedagogiskt kök, sagogrotta och kapprum samt två avdelningar. På övervåningen finns resterande sex avdelningar, rörelserum och personalytor. Varje avdelning får ett pentry, grupprum och ett allrum. Ateljérum delas av två avdelningar vardera. 

Vattentema

Då förskolan byggs i två plan, till skillnad från tidigare enplansbyggnad, får förskolan en utökad utemiljö.

– Vi har lite som vi kan återbruka från den förra skolan, men till största del blir det nytt i utemiljön, berättar Julia.   

Förskolan har ett tydligt vatten- och sjöinspirerat tema, vilket syns både i arkitekturen och i utemiljön.

– Huset ska spegla platsen intill Mariebergsviken med vatten och båtliv. Det märks på dess runda fönster, takutformning och på färgsättningen utvändigt och invändigt. I utemiljön kommer det finnas en båt och små fiskebodar, berättar Julia.

Hon berättar att de nyligen haft ett besök av verksamheten.

– De var väldigt positiva och samarbetet med Skanska har fungerat väldigt bra.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se