Alster får nya kedjehus

Brf Morgondröm heter det nya bostadsrättsområdet i Alster i östra Karlstad. Kedjehus, i två olika men snarlika modeller, håller på att ta form och efter sommaren får de nya köparna flytta in.

– De köpare som var med i projektet i ett tidigt skede har kunnat sätta sin egen prägel på huset med lite materialval, färger och tillval, berättar Henrik Wirén, projektutvecklare på OBOS.

Med närhet till både skog och sjö växer nu 20 bostäder fram i nya brf Morgondröm i Alster. Bostäderna kommer i kedjehusform och med röd respektive grön träfasad kommer de smälta in bra i omgivningen. Samtliga bostäder är 120 kvadratmeter stora med tre-fyra sovrum.

Bakom projektet står bostadsutvecklaren OBOS, som funnits sedan 1929 och ingår i samma familj som Myresjöhus och Smålandsvillan. OBOS sköter hela kedjan från planering och projektering till byggprocess och försäljning. Kedjehusen beskriver de som ”moderna hem i en klassisk kostym”.

Slutbesiktning

Vid tid för intervjun, i slutet av maj, börjar det närma sig slutbesiktning.

– Inflyttning blir i slutet på sommaren eller tidig höst, så vi är i slutfasen nu. Det har hittills gått mycket bra. Självklart finns det alltid utmaningar, men ingenting utöver det vanliga, säger Henrik Wirén, projektutvecklare på OBOS.

Husen är byggda i trä och gjorda i fabriksproduktion, vilket det enligt Henrik finns flera fördelar med.

– De mest uppenbara fördelarna är ju att det aldrig regnar eller snöar i vår fabrik och att vi därmed kan bygga på ett snabbt och effektivt sätt. När husen levereras är de vädertäta samma dag. Så det gör ju att vi kan räkna bort vädrets makter och påverkan på byggandet.

Kedjehusen kommer att ha två olika modeller.

– Modellerna är ganska snarlika och i det stora hela är det likadana hus, men de har lite olika planlösning.

Interiören varierar också, baserat på köparens önskemål.

– De köpare som var med i projektet i ett tidigt skede har kunnat sätta sin egen prägel på huset med lite materialval, färger och tillval. Men så har vi vissa hus som har levererats men ännu inte blivit sålda, så det är klart att till dessa går det inte att göra val på samma sätt.

I skrivande stund finns det tre hus kvar till försäljning.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se