Bytte sommarhus i Spanien till villavagn på Bomstad

Lars och Gunn reser 25 mil, enkel väg, från hemmet i Norge till Bomstad så ofta de kan. De är några av dem som äger en villavagn på Bomstadbadens camping i Karlstad. 

– Vi åker hit året om och vi ser fram emot att komma hit varje gång, säger Lars.

Följ med Fastighetsmarknaden på en huse…nej – vagnesyn!

Sedan år 2000 har Lars Lundblad och Gunn Dillerud, från norska Hamar, långtidscampat på olika platser i Värmland. Det började i en traditionell husvagn på Skutbergets camping, sedan gick de över till sin första villavagn 2006.

– Det var på Mörudden på Hammarö. Där hade vi vår första vagn som vi köpte för en billig peng, berättar Lars.

Några år senare kände paret att de önskade sig en större villavagn.

– Vi fick reda på att det fanns platser att ställa en vagn här på Bomstad, så då köpte vi denna vagn när vi sålde vårt hus i Spanien. Det var 2018.

Då Lars är njursjuk, och fått order om att inte tillbringa för mycket tid i solen, var flytten från sommarhus i Spanien till villavagn på Bomstad enkel.

Tom vagn

Parets villavagn kommer från ett företag i Laholm och den variant som Lars och Gunn valde var helt tom, förutom badrummet som redan var klart. Vagnen fraktades till Bomstadbadens camping på trailer och lyftes på plats med kran. Nu är den 12×4 meter stora villavagnen fullt utrustad med kök, tre sovrum, vardagsrum, badrum med toalett, dusch och tvättmaskin, samt en 40 kvadratmeter stor terrass, omringad av en liten gräsmatta.

Ett av sovrummen har en våningssäng, det andra har en 140 centimeter bred säng. Totalt kan det sova sex personer i vagnen, vilket paret gillar då de har barn, barnbarn och vänner som gärna kommer och hälsar på.

– Vi har även förvaring under alla sängar – det gäller att utnyttja ytan smart, berättar Lars.

Villavagnen är, precis som namnet skvallrar om, en mindre villa på hjul. Men även om den står på hjul bör den bara dras kortare sträckor, om absolut nödvändigt.

Här trivs Gunn, Lars och deras tre hundar; Kalle, Roy och Alma.

– Det är så trevligt på sommaren, när säsongen börjar och campingen fylls med gäster, liv och rörelse. Sedan är det så skönt när säsongen är över. På sommaren är campingen nästan alltid full. Då är det extra skönt att ha egen dusch och toalett, säger Gunn.

Vad gör ni då när ni är i villavagnen på Bomstad?

– Slappnar av, svarar Lars.

– I och med att vi är här så ofta så blir det att man gör detsamma som vi gör hemma, tillägger Gunn.

Tyst

Då parets villavagn står i ena änden av campingen beskriver de platsen som väldigt lugn.

– Det är tyst som i graven här ibland. Vill man se lite folk kan man gå ner till restaurangen eller stranden, säger Lars.

Vägen utanför har ingen utfart så trafiken utanför är nästintill obefintlig.

– Det är bara de som bor här som passerar – och ett och annat husvagnsekipage som kört fel och tvingas backa tillbaka.

Båda beskriver det som att de lever ett lite speciellt liv. Till följd av sin njursjukdom måste Lars genomgå dialys fem gånger om dagen, vilket han sköter själv.

– Varje gång vi ska åka hit tar vi med oss dialysvätska. Det är 12 kilo vätska per dag som vi ska ta med oss. Därför tar vi, om vi ska vara här länge, båda bilarna. På så sätt kan jag förvara vätskekartongerna i den ena bilen, vi vill ju inte ha dem i ett rum här för då kan vi inte ha gäster, säger Lars och skrattar.

På Bomstadbadens camping finns ett antal villavagnsplatser. De flesta har sin villavagn som sommartillhåll, men det finns också de som bor i sin vagn året om. Då vagnen är välisolerad spenderar Lars och Gunn gärna tid i sin vagn även på vinterhalvåret.

– Trots att vi har 50 mil att åka fram och tillbaka så ser vi alltid fram emot att få komma hit, oavsett om det är sommar eller vinter, avslutar Lars.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se