”Naturen är medskapare till vår trädgård”

När Hans-Åke och Gun-Britt Scherp för 25 år sedan köpte Villa Solvik, ett charmigt hus i Alster, visste de ännu inte att trädgården skulle ta dem helt i besittning. Den 10 000 kvadratmeter stora trädgården, som från början endast bestod av gräsmatta och fyra fruktträd, har idag förvandlats till en inbjudande sommaroas.

– Det här är vårt liv och för oss betyder trädgården allt, säger Gun-Britt.

I Alster, norr om Karlstad, huserar pensionärsparet Hans-Åke och Gun-Britt Scherp. När de för 25 år sedan flyttade hit, var det Villa Solvik de föll för – trädgården kom mest på köpet. De hade alltid haft ett visst odlingsintresse, men i den tidigare radhustomten i Örebro fanns inte förutsättningar att utveckla det.

Trädgårdsintresset, beskriver paret, har vaknat till liv allt eftersom – inte minst de senaste 10-15 åren efter att de pensionerat sig. Den forna trädgården, som i princip bara bestod av en tom gräsmatta, liknar nu något utöver det vanliga.

I trädgården, som får ta emot en hel del visningar av hänförda besökare och som även blivit samlingspunkt för Karlstads trädgårdssällskap där Hans-Åke är ordförande, spenderar paret nästan all sin tid. När sommarhalvåret är här lever de upp.

– När naturen vaknar till liv, då gör jag det också. Jag får energi och lust. Försommaren är för mig bästa tiden, säger Hans-Åke.

– Det här är vårt liv och det finns att göra hela tiden. För Hans-Åke betyder trädgården allt. Det är svårt att slita honom härifrån, säger Gun-Britt och skrattar.

I naturlig anda

För Hans-Åke och Gun-Britt, som båda tidigare varit yrkesverksamma som forskare, ligger det nära till hands att samla på sig kunskap och experimentera.

– På vintrarna sätter vi oss in i allt som skrivs inom trädgård, samlar på oss kunskap och sedan testar vi när sommarhalvåret kommer. Det här har blivit vårt stora intresse, det är spännande att kunna testa på massa olika saker. Vi är lustdrivna och vi gör det här för vår egen skull, vilket är väldigt härligt, säger Gun-Britt.

För varje år utvecklas trädgården i takt med att de testar, är kreativa och lever ut. De låter också naturen vara en självklar medkreatör.

– Vi ser det som att naturen är medskapare till vår trädgård. Detta betyder att ibland planterar naturen växter själv, bland annat har ett körsbärsträd och även en björk vandrat hit själv. Då bråkar vi inte med det, utan vi låter naturen hjälpa oss med vår trädgård, säger Hans-Åke.

– Vi bor i ett växande, man blir ständigt överraskad. Det här är ingen prydnadsträdgård, där allt är perfekt. Vi tycker det är vackert att blanda grönsaker och blommor, säger Gun-Britt.

Trädgården

Den 10 000 kvadratmeter stora trädgården består idag av två hus, två växthus, sex dammar, en bäck, ett trädgårdsskjul och olika sektioner och sittgrupper. De har också en del gräsområden, vildängar, sandytor och grusområden, så som Lavendeltorget, som de kallar det.

– Den minsta dammen anlade vi en varm sommar då vi längtade efter det svalkande vattenljudet. I den största dammen har vi fiskar och där ska vi plantera kräftor nu också, berättar Hans-Åke.

Det finns två köksträdgårdar, en större och en lite mindre precis vid sidan av huset dit man enkelt kan gå ut och hämta kryddor och örter. De odlar allt man kan tänka sig i matväg, alltifrån frukt och bär till och grönsaker och rotfrukter.

– Förra året plockade jag 120 liter jordgubbar. Vi har också 30 fruktträd med äpplen, päron, körsbär med mera och utöver det nötträd. Vi har kunnat njuta av fruktsallad under ett helt år, berättar Hans-Åke.

– Tack vare att det blir så goda grönsaker har vi successivt nästan slutat helt att äta kött. Det är en fantastisk upplevelse på somrarna att ta en korg, gå ut i trädgården och plocka ihop en lunch, säger Gun-Britt.

Skördetiden, beskriver Gun-Britt, är en av de faser hon gillar allra bäst, då hon får musta, sylta och safta. Källarvåningen i huset har de inrett som en stor matkällare där de förvarar maten så den räcker under hela året.

Paret har även bikupor, i form av topplistkupor. De har också en tupp och flera hönor, som ibland får gå fritt i trädgården.

Hans-Åke är kanske som allra mest engagerad i trädgårdens jord- och kompostverkstad. Han brinner för att tillämpa och utveckla kunskapen om hur vi kan odla för att skapa bästa möjliga näringsinnehåll i det vi äter.

– Sättet att odla med konstgödsel och sprutningar sänker näringsinnehållet i växterna. När vi odlar själva är näringsinnehållet ungefär dubbelt så högt som när vi köper i affärerna. Du är inte vad du äter – du är vad din mat äter. Därför är det viktigt att skapa goda förutsättningar genom en god jord.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se