Nya arbetstillfällen när byggjätten etablerar sig

Få har missat det stora byggprojektet på Välsvikens handelsområde. Bauhaus, som tagit omkring fyra år från idé till verklighet, syns nu klart och tydlig för förbipasserande. Under sommaren 2023 kommer bygget stå helt klart och i november slår bygghandeln upp sina portar.

I februari 2022 startade byggnationen till det som ska bli byggvaruhuset Bauhaus på Välsvikens handelsområde i Karlstad. Bakom projektet står UBF Partner i tätt partneringsamarbete med Ylab som är totalentreprenör. Som sidoentreprenör står Axeda som har utfört markarbetet.

Samarbete

När Fastighetsmarknaden träffar UBF Partner, i början på juni, är allt grovarbete avklarat och den 12 600 kvadratmeter stora byggnaden börjar allt mer ta form.

– Golvet är färdigt och håller just nu på att poleras upp. Elinstallationer och målning görs klart. Stora glaspartier ska sättas in som väggar. Sedan har vi en del plåtarbeten kvar runt omkring. I nästa vecka kommer parkeringsområdet, och belysningspunkter utomhus, att ordnas. Sedan, när vi går in i slutfasen, är det mycket dörrar, larm och finteknik som ska sättas in, berättar ThomasOlsson, partner på UBF Partner.

Även fundamentet till pylonen är klar.

– Om två veckor kommer den stora Bauhaus-skylten vara klar. Den kommer vara hela 35 meter lång, 22 meter bred och fyra meter hög.

Enligt Thomas har bygget och samarbetet mellan aktörerna fortskridit väl.

– Det har gått fantastiskt bra, inga missöden alls. Jag är toknöjd. Det är ett jättebra samarbete mellan kommunen, alla aktörer och framförallt Bauhaus. Mer professionell beställare får man leta efter.

Tidsmässigt följer de sin planering och kommer vara klara sommaren 2023. Besiktning är inplanerad i september.

– Efter det kommer Bauhaus komma med 26 lastbilar om dagen med material som ska fyllas på. Öppningsdagen är ännu inte officiell, men det blir någon gång under november.

150 nya jobb

Förutom att bygget går väl, kommer Bauhaus-projektet resultera i nya arbetstillfällen.

– Det är fantastiskt roliga att kunna skapa hela 150 arbetstillfällen för Karlstad kommun. Vi har bara fått positiva reaktioner på detta. Bauhaus är något nytt som kommer till Karlstad och det blir en dragare för staden.

Enligt Thomas har det varit ett stort intresse för att jobba på Bauhaus och att de redan är i full fart med att anställa personal.

Hus B, som ska ligga intill Bauhaus, är nästa projekt. Byggnaderna ska ha viss höjdskillnad och en bilväg emellan.

– Vi räknar med att börja bygga där någon gång i november. Byggnaden kommer ligga på omkring 3500 kvadratmeter.

Hyresgästen är ännu ej officiell.

– Det har nästan varit huggsexa om att få hyra in sig. Det är ett otroligt attraktivt läge här med hela handelsområdet. Men det är viktigt att det är någon som tillför något till området, avslutar Thomas.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se