Renovering av simhall i full gång

Sedan 1970-talet har Arvika simhall varit sina gäster trogen. Nu genomgår den en totalrenovering som bland annat ska ge bättre vattenrening, ett nytt, regelrätt, hopptorn och en större kapacitet.

– Simhallen kommer bli som ny, säger Lennart Gustafsson, teknisk chef vid Arvika kommun.

I drygt ett år har totalrenoveringen av Arvika simhall pågått. Per Lundmark är platschef på Peab som är totalentreprenör för projektet. Han berättar att man rivit allting ner till konstruktionsbetongen för att sedan, sakta men säkert, börja bygga upp igen.

– Sedan vi rivit allt som skulle rivas, och återuppbyggnaden tog fart, har allting gått enligt plan. Vi gör alltid omfattande provtagningar och undersökningar innan vi börjar och den befintliga konstruktionen var i bättre skick än förväntat, säger han.

Det är både 25-metersbassängen och den mindre undervisningsbassängen som renoveras.  

– Vi har lagat armering och lite betong, sedan har vi lagt ny puts och en ny slipsats och så blir det ett nytt tätskikt över allt.

Det gamla hopptornet i betong som stått i simhallen sedan 70-talet har sågats ner för att ge plats åt ett nytt.

– Det motsvarar inte dagens krav längre, dessutom började det bli lite ankommet. Vi har precis gjutit det nya hopptornet med en tre- och en femmetersplattform. Och så blir det en separat enmeterssvikt på sidan av hopptornet.

Ny belysning

Alla vägg- och takytor, som tidigare var ofärgad träpanel, målas och man sätter in ny belysning.

– Förut satt belysningen ovanför bassängen, vilket gör det svårt att komma åt och byta när anläggningen är i drift. Nu blir det istället mer intelligent belysning som sitter mer lättåtkomligt och dessutom är mer energieffektiv.

Per berättar att de även har provtryckt båda bassängerna.

– Det betyder att vi har vattenfyllt båda bassängerna och de har stått med vatten i 14 dagar. Det görs för att säkerställa att tätskiktet klarar trycket innan vi påbörjar plattsättningen, vilken nu är i full gång.

– Det blir en traditionell uppbyggnad med betong, puts, tätskikt och klinker i hela bassängerna.

Lennart Gustafsson, teknisk chef vid Arvika kommun, är nöjd med arbetet så här långt.

– Det rullar på bra och simhallen kommer att bli som ny.

Han berättar att man valt att byta all vattenrening och ökat dess kapacitet.

– Nu renar den vattnet, i snudd på, dubbelt så snabbt jämfört med tidigare.

Även serviceutrymmet, där vattenreningen är placerad, får en uppfräschning, berättar Per.

– Tidigare var det betonggolv, men där ska nu bli lika fint som det utrymme där gästerna är, därför är nu alla golv och väggar målade i serviceutrymmena och det ligger ett massagolv som är både slitstarkt och lättstädat.

Engagemang

Lennart berättar att målsättningen är att projektet ska vara färdigt vecka 44, då skolorna har höstlov. Per säger att arbetet som återstår är ett omfattande plattsättningsarbete.

– Det kommer pågå under hela sommaren sedan återstår montage av till exempel startpallar och stegar, och återmontage av vattenrutschkanan.

Han är väldigt nöjd med arbetet på plats.

– Alla inblandade är väldigt engagerade i projektet, vilket är väldigt roligt. En simhall är viktig för ett samhälle och det märks att intresset är stort, avslutar han.    

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se