Frida tipsar om sommardukning

En av de bättre sakerna med sommarmånaderna tycker jag är att de är fyllda med så mycket härliga saker att få fira. Tillfällena för att samlas och duka upp till middag och fest är många. Grillkvällar, sommarfester och nu med midsommar runt hörnet.

Jag älskar att planera tillställningar. Allt ifrån vad som skall serveras, lekar, teman och dekorationer. I denna krönika tänkte jag därför ge er några bra tips för en vacker sommardukning.

Mitt första tips är att satsa på mycket levande blommor. Så här kring midsommar finns det vackra blommor att plocka ute i naturen. Så du behöver inte åka till affären för att få till fina buketter. Stora vackra blomarrangemang kan vara ståtliga. Men att sätta en hög bukett i mitten av ett bord skymmer sikten och gör det svårt att prata med dem som sitter på andra sidan bordet. Dela hellre upp buketten i flera små som du sprider ut över bordet.

För att göra dukningen mer intressant och levande är det bra att jobba med olika nivåer. Blanda till exempel höga ljuslyktor med låga och olika höjd på blombuketterna.

Duka ”lager på lager” med duk, bordstablett, tygservett, tallrik, assiett och skål. Detta är ett effektfullt sätt för att utforma en trivsam dukning, så var inte rädd för att ösa på!

Bästa sättet att skapa en mysig känsla framåt kvällen tycker jag är belysning och levande ljus. Även de ljusaste sommarnätterna blir mörka, så glöm inte belysningen när du dukar upp ute på terrassen. Välj gärna ljuslyktor med höga kanter så ljusen inte slocknar om det blåser. Det finns mängder med batteridrivna LED-slingor, rislampor och lyktor som fungerar utmärkt utomhus där el saknas. Tänk på att välja ljusslingor med klassningen IP44 som tål regn och dagg.

Ett annat tips är att välja ett tema och att sedan utgå från detta. Temat kommer

underlätta för dig när du ska välja porslin, blommor, textilier osv.

Kom ihåg det viktigaste. Det kommer bli helt fantastiskt oavsett om du har matchande tallrikar och vackra blommor. Det ska få vara kreativt och roligt att planera och arrangera. Inte tvärtom! Så stressa inte.

Hoppas ni alla får en riktigt fin sommar!

Frida Käld, inredningsstylist

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se