Äntligen är våren här!

Dagarna blir ljusare och ljusare, fåglarna kvittrar, gatorna sopas och barnen kan cyklar till skolan. Livet känns enklare och jag njuter av att vistas mer utomhus.

När man väljer utemöbler är det bra att tänka på vilka funktioner som behövs. Vad ska ni använda uteplatsen till. För vissa är det en möjlighet att kunna bjuda hem många med långbord som kanske inte finns plats för inne i hemmet. För andra så hägrar spabad och en loungemiljö. För andra är det odlingar och växter som är det viktigaste. Har du en stor balkong, altan eller terrass kan du, precis som i hemmet, skapa olika rum på en och samma yta. Genom att gruppera olika sorters möbler på olika platser. Exempelvis kan du inreda en hörna för kaffet i morgonsolen, en del för umgänge och en yta för matlagning. Du kan på så sätt skapa olika zoner för olika tider på dygnet.

Jag ser min uteplats som en förlängning av huset, som ett extra vardagsrum. När jag valt utemöbler har jag lagt stor vikt i att välja bekväma, praktiska och snygga möbler.

Trämöbler, är tåliga och bra material, som sätter nordisk prägel och passar bra i vårt svenska klimat. Vackra, trivsamma och hållbara. Trämöbler behöver dock lite extra kärlek och omvårdnad. Slipas och oljas med jämna mellanrum för att hålla länge. Det kan vara smart att undvika målade utemöbler då de ofta börjar flagna efter bara någon säsong. Vilket är extremt tidskrävande och inte speciellt miljövänligt om man tvingas köpa nytt.

Möbler i betong och sten är också ett väldigt hållbart alternativ av val på utemöbler.

Ett tips för att skapa en mysig och ombonad känsla är att blanda olika material, så som metall, trä och bambu med mycket textil. Och förstås mycket växter och kryddor i krukor i olika storlekar och material, både på golv, i hyllor och på bord.

Öka rumsligheten genom att använda mattor som blir som öar för de olika zonerna. Och sist men inte minst en massa utelyktor och uppladdningsbar punktbelysning för ljuvliga sommarkvällar!

Lycka till

Frida Käld, inredningsstylist

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se