Årets pelargon 2023

Årets pelargon. Foto: Blomsterfrämjandet

För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets pelargon.

Årets pelargon 2023 Pelargonium x hortorum Moonlight `Guido` – en kaxig blomma som flirtar med 70-talets trendiga färgkombinationer, skriver Blomsterfrämjandet i ett pressmeddelande.

”Med sina klara, orangeröda blommor på kontrasterande, solbrända stjälkar och med mörktonade blad har Moonlight `Guido` förtrollat juryn och därför erhållit hedersbetygelsen Årets Pelargon 2023.” Så skriver juryn om Årets Pelargon.

I juryn 2023 satt Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 30-talet trädgårdsmästare i Skåne, Björn Höjrup, företrädare för förädlarledet, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård och Lotta Ahlvar, trendanalytiker med lång erfarenhet från mode- och inredningsbranschen.

Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både i koja och på slott. Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner på marknaden och det är bara att välja och vraka.

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se