Vackert och gott med ätbara blommor

Många blommor går bra att äta, baka av eller dekorera med. Foto: Pressbild

Blommor är inte bara vackra och doftar gott. De kan också vara fantastiska att ha på tallriken. Här följer ett axplock av ätbara blommor. Men kom ihåg – det finns blommor som är giftiga så är du osäker – chansa aldrig.

Ringblomma

Lättodlad blomma som har lång säsong. Blomman smakar inte mycket men är å andra sidan dekorativ. Plocka kronbladen och strö över en sallad, eller hacka ner dem och blanda med ett örtigt kryddsmör.

Skogsviol

Växer vilt och hittas ofta i skogsbryn och dikesrenar. Skogsviolen är doftfri och används därför främst för att den är dekorativ. Vill man åt violen som doftar ska man satsa på odlad luktviol.

Syrén

Finns i lila och vitt och smakar lika ljuvligt sött som de doftar.

Gurkört

Söt liten blå blomma som blir dekorativ i alltifrån drinkar och bål till att strö över salladen. Smaken är precis som namnet antyder – mild gurka.

Krasse

Eller indiankrasse, som den egentligen heter, är tacksam att så och odla själv. Både blomma och blad går fint att äta. Blommorna går ifrån ljusgult till intensivt orange och mörkt röd.

Ros

Både vanliga trädgårdsrosor och nyponrosor går bra att äta. Smaken är precis som doften – blommig. Gör dekorativa kanderade rosenblad eller varför inte smaksätta smöret med rosor.

Lavendel

Den är både dekorativ och ger en tydlig smak. Passar utmärkt att smaksätta socker med eller använda i kakor. Eller gör en helstekt fläskkotlett med lavendelsås. Men se upp, för stora mängder lavendel kan lätt ta över och ge en tvålig och parfymig smak.

Fläderblom

Plocka ett gäng blomklasar och gör ljuvlig fläderblomssaft. Njut saften som den är eller smaksätt alltifrån desserten och glassen till den gravade laxen med den. Eller testa att doppa blomklasarna i pannkakssmet, fritera och doppa i socker.

Pensé

Pensén är en släkting till violen, finns i alla möjliga färger och storlekar. De små penséerna är mest dekorativa. Om du odlar själv, förläng blomningstiden genom att plocka bort vissna blommor efterhand. Se upp för rådjur, de älskar också denna smaskiga blomma.

Kryddtagetes

Inom släktet tagetes finns flera sorter. Alla går att äta, men den som används för att äta är av sorten kryddtagetes. Både blad och blomma går att äta och har en tydlig smak av citron.

Harsyra

Harsyra passar, med sin citrusliknande smak, perfekt i sallader eller tillsammans med russin eller äpple.

Gräslöksblomma

Med sin milda smak av gräslök passar den här vackra blomknoppen i allt från soppor till en smarrig kanapé.

Källa: Ica

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se