Odlingens vara eller icke vara

För några år sedan började jag intressera mig för att odla. Det började med några chiliplantor som blev så lyckade att jag kunde plocka egenodlad chili från plantan och sedan från frysen under hela hösten och efterkommande vinter.

Sedan dess har jag med gott mod försökt återskapa den chilisuccén, men har tyvärr aldrig lyckats. Jag har aldrig förstått varför det gick så bra just den gången, eller vad jag gjort för fel därefter.

Frågan är om jag ska ge mig på ett försök även i år? De senaste åren har jag bott i en lägenhet utan balkong eller uteplats, vilket med all säkerhet bidragit till mina misslyckanden, trots flitig användning av växtbelysning och annat. Numera bor jag i en lägenhet med ganska stor uteplats, vilket kan låta lovande. Problemet är bara att jag endast har morgonsol där. Är det ens någon idé att så någonting som kommer att få leva en stor del av sitt liv i skugga? Om så är fallet – borde jag ha sått för länge sedan? Så många frågor…

Som ni säkert märker är jag en riktig novis på detta område, men det är helt okej – alla måste ju börja någonstans. I månadens utgåvor av Fastighetsmarknaden och KHaktuellt får ni bland annat läsa om tips för odling på liten yta. Vi har träffat Malin Westerlind på Åstorps gård handelsträdgård, som säger att något av det viktigaste när du vill odla är att du vågar prova dig fram.

Detta råd väljer jag att ta till mig. Det är klart att jag ska våga prova att odla på min skuggiga uteplats. Vad kan gå fel? I värsta fall bär mina plantor ingen frukt, men än sen då? Det blir ju, i så fall, samma resultat som de tidigare åren, och det har ju varit okej, det med.

Så jag är, som sagt novis, och kanske lite naiv också. Men jag är en novis som kommer våga prova. 

Om ni, liksom jag, är nybörjare på grönsaksodling vill jag även slå ett slag för en annan artikel i månadens tidningar. Där ger Karlstads trädgårdssällskap tips om just grönsaksodling för nybörjare. Läs den – det ska jag göra.

Lisa Harkman, redaktör

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se