Ett värmländskt kulturarv

På Ilanda gård, strax norr om Karlstad, bedrivs flera olika verksamheter.

KHaktuellt och Fastighetsmarknaden är två av Värmlands äldsta gratistidningar och har en bred och stabil läsekrets. För produktionen står företaget Svensk Mediakonsult, som även åtar sig alla möjliga uppdrag inom formgivning av trycksaker, logotyper och grafiska profiler.

I en lummig natur precis intill Ilandatjärn strax norr om Karlstad, ligger Ilanda Gård. En avsides plats kan tyckas – ändå utgör Svensk Mediakonsult, företaget som huserar på gården, ett nav för nyheter och värmländskt kulturarv. KHaktuellt och Fastighetsmarknaden firar 32 respektive 31 år, vilket gör dem till några av Värmlands äldsta gratistidningar.

Med tiden har förstås produktionslinjen ändrat sig radikalt från den första upplagan då produktionen var ett genuint hantverk. Idag är våra tidningar helt digitalt producerade. Faktum är att 2022 blev året då den största digitala utvecklingen skedde. Med egna hemsidor och applikationer har tidningarna kunnat nå ut till allt fler. Utan betalväggar och utan att behöva registrera konto kan läsarna nu enkelt få tillgång till nyheterna direkt i mobilen.

Inspiration

Grundtanken med KHaktuellt är att sprida positiva nyheter, som motvikt till dagens generellt sett negativa nyhetsflöde.

Fastighetsmarknaden är en inspirationstidning för de som är intresserade av boendet och hemmamiljön. Här får läsarna bland annat inspireras av inredningstrender, hemma hos-reportage och bygg- och trädgårdsprojekt.

– Fastighetsmarknaden är en del av det värmländska kulturarvet. Med åren har tidningsarkivet blivit en spännande tidskapsel fylld med trender från tre olika decennier, säger Joachim Svärdh, vd, som varit med sedan starten.

Fastighetsmarknaden är, må hända, allra mest känd för sin populära bilaga Värmland Växer, där spännande byggprojekt runt om i Värmland bevakas.

Båda tidningarna är politiskt och religiöst obundna och ges ut varje respektive varannan månad. Den tryckta upplagan ligger på strax över 50 000 exemplar och delas ut i brevlådor och i ett 30-tal tidningsställ i Södra Värmland.

Ansvarig utgivare och vd är Joachim Svärdh och redaktörer och reportrar är Helena Lundberg och Lisa Harkman.

Nytt för i år är även samarbetet med Visit Värmland, med Lena Grahn i spetsen. Den populära publikationen Destination Värmland ger en attraktiv överblick över sevärdheter och aktiviteter i Värmland och kommer att distribueras i maj månad, gratis i hela länet.

– Det känns fantastiskt roligt att vi fått ett så positivt bemötande av alla jag pratar med om vår nysatsning, säger Lena.

Spektra

Vår verksamhet har även fler ben att stå på än de populära gratistidningarna. Vi har breda kunskaper inom kommunikation, produktion och mediestrategi och vi arbetar med alla möjliga sorters uppdrag inom formgivning av trycksaker, logotyper och grafiska profiler.

Vid sidan av detta finns även Svärdh Fastigheter som erbjuder trädgårdsskötsel och enklare fastighetsunderhåll till såväl privatpersoner som bostadsrättsföreningar och företag. Tjänsterna kan bland annat bestå av gräsklippning, plantering, häckbeskärning och även snöröjning och halkbekämpning under den kallare årstiden.

I vårt säte på Ilanda Gård jobbar, förutom ledning och redaktion, även två redigerare, sex säljare, en ekonom och en HR-ansvarig, samt tre trädgårdsmästare.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se