Miljöfokus på nya flerbostadshus i Torsby

Tre flerbostadshus med totalt 24 hyresrätter byggs nu i Torsby kommun, fint belägna intill Röjdån. I projektet är det stort fokus på miljön.

– Vi har använt en klimatförbättrad betong som reducerar koldioxiden med upp till 30 procent, säger Ulf Olsson, arbetschef på Elms.

Den 2 september i fjol togs första spikslaget till det som ska bli tre nya flerbostadshus i Torsby kommun, mellan Östmarksvägen och Röjdån. Bakom projektet står Torsby bostäder med Elms som totalentreprenör.

Det nya bostadsområdet, som kommer få namnet Kvarteret Björken, har gångavstånd till Torsby centrum och är beläget intill Röjdån. Nu spår man högt tryck på hyresrätterna.

– Detta är ett guldläge i Torsby och samtliga lägenheter har stora balkonger som vätter ut mot vattnet, säger Ulf Olsson, arbetschef på Elms.

Tre hus

Kvarteret Björken kommer bestå av tre flerbostadshus på tre våningar med åtta hyresrätter i varje hus. Det blir sex lägenheter med ett rum och kök, tre lägenheter med två rum och kök, nio lägenheter med tre rum och kök samt sex lägenheter med fyra rum och kök.

– Enrummarna ligger på cirka 35 kvadratmeter, tvårummarna på 62 kvadratmeter och treorna och fyrorna har varierad storlek upp till 79 kvadratmeter, berättar Ulf.

Jämte husen kommer nya parkeringsplaner att byggas och det har röjts vid älven för ny cykel- och gångväg.

– Husen kommer ligga i ett gammalt bruksområde, så kulören är densamma som Falu rödfärg för att gå i samma stil som omgivningen.

Projektet har hittills fortskridit utan problem. Husen, som kallas A, B och C, byggs parallellt under hela processen. Vid tid för intervjun, i början på mars, pågår takläggning.

– Vi har än så länge taktätt på hus A och B och under vecka 12 även på tak C. Vi väntar takstolar under vecka 12 och 13. Vi har fönstermontage under vecka 14. Nu när våren kommer börjar vi jobba med fasaden. I sommar kommer vi jobba även inne i byggnaden, berättar Ulf.

Marken är även pålad för att utgöra en stark och stabil grund.

Klimatförbättring

Projektet följer de miljömål som satts upp. Bland annat jobbar man utifrån konceptet Sunda hus, som innebär byggnadsmaterial med så lite skadliga kemikalier som möjligt och som kan återvinnas på ett säkert sätt.

– De platsgjutna stommarna är i klimatförbättrad betong. Det är ganska nytt i landet och verkligen på tapeten med klimatförbättringar i allt byggmaterial. Vi har använt en betong som reducerar koldioxiden med upp till 30 procent. Det är aska och avfall som återvunnits från annan industri i den här betongen. På så sätt får man ett bättre värde för klimatet, säger Ulf.

Löpande görs uppföljningar där man gör prognoser och mäter hållfastheten och temperaturen i betongen.

I projektet används också mycket trä.

– Alla väggar och utfackningsväggar blir i trä. Torsby Bostäder har som målsättning att använda mycket trä, då det finns mycket skog runt omkring oss i länet. Så det blir en mix mellan olika material som är bra ur både miljö- och byggnadssynpunkt.

Husen planeras stå klara, med två, tre veckors mellanrum, i april 2024. Inflyttning blir troligtvis i maj-juni 2024.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se