Förskola med skogstema till Stockfallet

Stormyrens förskola är ett direkt resultat av den ökade inflyttningen till Stockfallet. Den nya förskolan, som ligger precis intill Stockfallets förskola, byggs med certifieringen Miljöbyggnad silver och kommer ha ett alldeles eget skogstema.

Byggnationen av Stormyrens förskola på Stockfallet i Karlstad startade i april 2022 och kommer stå färdig till sommaren. Den 1294 kvadratmeter stora byggnaden kommer ha plats för 108 barn och sex avdelningar, fördelade på två plan. Den totala budgeten, inklusive byggherrekostnad, ligger på 53 miljoner kronor.

– I augusti startar förskoleverksamheten och det har inte varit något problem alls att fylla upp platserna, säger Julia Alsterbo, projektledare på Karlstads kommun.

Miljöbyggnad

Som totalentreprenör för bygget står Skanska. Vid intervjutillfället, i mitten på april, är det utvändiga arbetet så gott som klart.

– Det som återstår är lite mer lasering på fasaden och några spaljéer och en skylt som ska upp, säger Fredrik Sahlin, produktionschef på Skanska.

Invändigt är det också mest finlir kvar. Det läggs just nu mattor, spacklas och målas.

– Vi har haft ett bra tempo och en bra byggtid där vi har kunnat bygga utomhus under vår och sommar och i huvudsak byggt inomhus under vintern. Det har rullat på bra.

Förskolan kommer att byggas med certifieringen Miljöbyggnad silver.

– Det är solceller på taket och vi har gjutit med grön betong. Vi har också använt mycket trä, bland annat i taket, stommen och i den laserade träfasaden, berättar Julia.

Vid sidan av förskolan byggs även en parkering, som ska gå att nyttja av både Stormyrens och Stockfallets förskola. Det ska även byggas ett bullerplank runt förskolan på över 100 meter för att minska ljudnivåerna från intilliggande vägar.

Skogstema

Temat för den nya förskolan är skogen. Byggnaden har en grönmurrig träfasad och det väl tilltagna lekområdet ska andas skog i både utseende och lekutrustning. Bland annat kommer det finnas inslag från djurriket med grunda ingrävningar som ska likna kaninhålor med kaniner utanför. Det blir även en grillplats under tak.

Inomhus följer färgvalet naturliga och jordnära färgtoner. Förskolan har genomgående stora fönster och många glaspartier för att skapa mycket ljusinsläpp och öppenhet. Flera av fönstren är också små och placerade på ett kreativt sätt i lägre i höjd för att passa barnen.

– Arkitekt är Lars Yngvesson på Sweco, som har ritat och färgsatt, berättar Julia.

Varje avdelning består av ett allrum, ett grupprum och en ateljé. På bottenplan finns den gemensamma matsalen. Under trappan har det förberetts för en sagogrotta där barnen får ett mysigt kryp-in för bokläsning.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se