Årjäng får en ny simhall

Det var i oktober 2019 som simhallen i Årjäng fick stänga, med mer eller mindre omedelbar verkan, efter att den dömts ut på grund av konstruktionsskador. Två år senare gav kommunstyrelsen startbesked att ersätta den gamla simhallen, som byggdes på 70-talet, med en ny på samma plats. I november 2021 kom rivningslovet och arbetet med den nya simhallen kunde börja. 

Jimmie Hänninen, projektledare, Årjängs kommun, berättar att man nu kommit ungefär halvvägs i projektet och att den nya simhallen kommer att bli nästan dubbelt så stor.

– Den gamla var på ungefär 1 800 kvadratmeter. Den nya blir cirka 3 500 kvadratmeter stor. Vi har haft samma tomt att tillgå, vilket har varit lite av en utmaning i projektet. Nu har vi verkligen maximerat så mycket vi kan på tomten.

Simhallen kommer att bestå av en 25-metersbassäng med sex banor, till skillnad från tidigare fyra.

– Tidigare fanns en barnbassäng, nu blir det istället en multibassäng med höj-, sänk- och lutningsbar botten. Sedan kommer det också bli en barnpool med roliga figurer för barnen, samt en bubbelpool med familjebastu.

I anslutning till simhallen byggs även ett gym, en sal för gruppträning och en wellnessavdelning.

– Vi har även förberett för ett tre meter högt hopptorn. Det är ingenting som är uttalat att vi ska ha med i projektet, men vi har i alla fall säkerställt att konstruktionen klarar av att bära ett hopptorn och förberett för framtida infästningar. Ifall det skulle komma ett beslut om det i framtiden.

Rostfritt

Peab är totalentreprenör i samarbetsformen partnering. Karl Simonsson, arbetschef på Peab, säger att ett simhallsbygge är ett mer komplext projekt att genomföra än traditionella byggnader som till exempel bostäder eller kontor.

– En simhall utsätts för stora påfrestningar och i planeringen av hur badhuset ska utformas är det viktigt att säkerställa att de tekniska lösningarna är långsiktigt hållbara i den här typen av miljö, samt att de även fungerar som en helhet.  

Årjängs kommun har valt att använda sig av rostfria bassänger.

– Istället för att klä poolen med kakel och klinkers så klär man med stål så att botten och väggar blir som en stor stålbalja, berättar Karl.

Vid tid för intervjun, i början på april, håller Peab precis på att montera delar av stålpoolen.

– I övrigt har vi nu ett tätt hus, värmen är på och vi jobbar med fasaden. Fasaden är stående träpanel i rött.

Jimmie Hänninen berättar att man valt att satsa på solceller, som ska producera cirka 100 000 kilowattimmar på ett år.

– Vi har även återvinning av gråvattnet, alltså duschvattnet, som går till en värmeväxlare så vi sedan kan ta vara på värmen ur det. En simhall är en energislukande byggnad, så vi har försökt göra det vi kan.

Tillgänglighet

Jimmie berättar att man tänkt mycket på tillgängligheten i den nya simhallen, att den ska vara tillgänglig för alla, oavsett behov.

– Det är någonting som inte var särskilt bra i den förra simhallen, så det har vi verkligen tänkt på nu. Det kommer till exempel finnas rullstolshiss i båda bassängerna. Det finns även ett separat omklädningsrum för personer som är i behov av till exempel taklift eller brits.

Förutom omklädningsrum och bastu för herrar respektive damer finns även ett båsomklädningsrum.

– Det är något som vi har fått till oss, att det var väldigt önskvärt att det finns bås att byta om i.

Utmaning

Simhallen ska stå färdig i slutet på första kvartalet 2024 och hittills har arbetet flutit på, men inte helt utan svårigheter.

– Strax efter att vi drog igång utbröt kriget i Ukraina, vilket har inneburit stora kostnadsökningar i byggbranschen överlag. Det har varit en väldig utmaning att hålla den riktkostnad som tagits fram i projektet men vi har lyckats, på ett väldigt bra sätt, ha en kostnadskontroll, avslutar Karl Simonsson.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se