Grönsaksodling för nybörjare

Grönsaker är det allra mest populära att så bland hemmaodlare, menar Kerstin Karlsson och Ingrid Larsson från Karlstads trädgårdssällskap. Foto: Helena Lundberg

Är du nybörjare och vill testa på att odla själv? Då är grönsaker en bra start. Eftersom grönsaker är lättast att lyckas med, är det också det mest populära att odla.

Många tror att det krävs ett växthus för att odla eller att man behöver gedigna kunskaper. Men att odla ska vara lätt, roligt och tillgängligt för alla. Det menar Kerstin Karlsson och Ingrid Larsson från Karlstads trädgårdssällskap.– Man behöver inget växthus, utan mycket funkar utomhus eller inomhus i en vanlig kruka. Det man behöver tänka på är att ju mindre enhet man odlar i desto mer sårbart blir det. Man behöver vattna mer och se över oftare, säger Ingrid.Det som är allra mest populärt att så bland hemmaodlare är grönsaker. De flesta grönsaker är också lätta att odla.Vilka grönsaksfröer är enklast att lyckas med som nybörjare?– Rädisor, persilja och sallad. Även bönor, både de som går uppåt och utåt. Tomater är inte heller svårt. Gurka kan vara lite kämpigare. Men fundera på vad det är du äter och vad du vill ha – annars blir det ju bara odling för odlingens skull, säger Kerstin och fortsätter:– Många vill påverka det de äter och kan man under en period om året spara in på pengar och samtidigt få det så mycket godare, är det självklart att odla själv. Solvarma tomater går inte att jämföra med någonting annat. Tips och trixFör att lyckas är det viktigt att ha koll på när olika grönsaker ska sås. På samma sätt som vissa grönsaker inte ska sås för tidigt, är det helt avgörande att andra blir det.– Tomater, paprika och framför allt chili behöver förkultiveras tidigt, då det behöver gå lite längre tid från att de odlas till att de bär frukt, säger Ingrid.Morötter, rödbetor och lök är tvååriga och de blommar först andra året. I toppen är det fullt av fröer som man kan sätta ner i jorden igen och så mer.För att testa jordkvalitén kan man sätta ärtskott för att se om de kommer upp. Vid intervjutillfället blir jag bjuden på ett ärtskott som odlats inomhus i en liten mugg, något som genast sätter igång inspirationen.– Ärtskott funkar perfekt i salladen eller, som jag brukar ha, på skinkmackan, säger Ingrid.Det är också viktigt att ha koll på pollineringen, vilken innebär att bin och andra insekter överför pollen mellan växter så de befruktas och fortplantas.– Odlar man ute brukar vinden sköta pollineringen, men vid inomhusodling kan man behöva hjälpa till. Man kan exempelvis hjälpa tomatplantorna genom att skaka lite på dem så att frömjölet ramlar ner på pistillen. Annars blommar de bara utan att befruktas. Man kan också använda en mjuk målarpensel och ”dutta”, tipsar Ingrid.De rekommenderar också om att placera blommor bredvid grönsakerna för att effektivisera pollineringen.Det bästa med att odla är enligt Kerstin och Ingrid att det är så förlåtande.

– Det är så mycket som påverkar som sol, väder, vatten och omvårdnad, men lyckas du inte ett år är det bara att testa igen nästa år.

Tips för nybörjaren

Ge tillräckligt med ljus. Är ljuset för dåligt behövs extra lampor tätt inpå växten.

Övervattna inte – vattna lagom. Lär dig också att vattna underifrån och lägga på en duk så att fukten behålls.

Hjälp pollineringen på traven genom att skaka lite på plantan så att frömjölet ramlar ner på pistillen.

Våga testa! Lyckas du inte ett år är det bara att testa igen nästa år.

Ha koll på odlingsgrupper på Facebook, där kan man få mycket bra tips.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se