“Det är en grym kick”

Hanna Nyström, platschef på Infrakraft, menar att den största utmaningen är de höga krav hon har på sig själv. Foto: Infrakraft

Det genuina intresset för att förstå hur saker fungerar och är uppbyggda ledde Hanna Nyström till byggingenjörsutbildningen. Sedan ett antal år tillbaka jobbar hon platschef på Infrakraft, där hon stortrivs. Det som driver henne är att få lämna något fysiskt efter sig genom att bygga saker tillsammans med taggade kollegor.

MÅNADENS PROFIL

Hur hamnade du i din nuvarande position? 

– Positionen som platschef har jag haft ett antal år nu, däremot har svårighetsgraden på projekten succesivt ökat. Jag har i mångt och mycket ”följt efter” min chef och en av Infrakrafts ägare, Daniel Petterson, som alltid gett mig möjligheten att utvecklas och driva roliga projekt.  

Hur hamnade du i branschen?

– Jag har alltid gillat att förstå hur saker fungerar, därför hamnade jag på en ingenjörsutbildning. Att bygga något bestående kändes lockande och när jag väl hamnat på utbildningen till byggingenjör var det ganska självklart för mig att det var på utförarsidan jag hörde hemma.  

Vad har varit din största utmaning?

– Att jobba i projektform med alla inblandade människor innebär ständiga utmaningar, stora som små, men problem och utmaningar innebär ju också möjlighet till förändringar och förbättringar. Personligen har nog mina största utmaningar varit att hantera mina höga krav på mig själv.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

– Jag håller till ute på bygget så kaffekoppen, och morgonsnacket om vad som ska hända under dagen, är standard. Därefter är det ofta något eller några möten kring produktionen eller kommande projekt, planering av våra arbeten, mycket telefonsamtal för att få allt att gå i lås samt en del administrativt arbete.

Vad är roligast med ditt jobb?

– Att bygga saker tillsammans, helt klart. Ett anläggningsprojekt är ett lagarbete och att få möjligheten att leda det – och förhoppningsvis få se ett taggat gäng som har roligt, producerar och hjälps åt för att nå bästa resultat – är en grym kick! Det är också häftigt att vi lämnar något fysiskt efter oss, att kunna peka och visa att det här har jag byggt.

Vad händer närmast för dig i ditt arbete?

– Just nu har vi precis avslutat det stora infrastrukturprojektet Vikenförbindelsen i centrala Karlstad. Förhoppningen är att vi snart ska kunna dra igång med kommunens Resecentrum-projekt där vi är kontrakterade och just nu sitter med i projekteringen.

Var ser du dig själv om 10 år?

– Inget är hugget i sten, men spontant jobbar jag med samma saker som idag. Jag stortrivs ute på bygget och i rollen som spindeln i nätet i produktionen, så bara projekten är roliga och utmanande så hittar man mig nog där bland maskinerna och grushögarna.

När du inte jobbar, vad gör du helst på fritiden?

– Just nu fascineras jag av, och följer, den häftiga utvecklingen hos min 14 månader gamla son. Det gick inte att i förväg föreställa sig vilken häftig grej det är att vara mamma. Annars tränar jag gärna, reser en del och käkar gärna god mat och umgås med familj och vänner.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se