Mäklaren: ”Vi anar viss förändring på marknaden”

Mycket som händer i världen, så som inflation och krig, har påverkat bostadsmarknaden och bolåneräntorna. Men ta det med ro, lyder mäklarens råd. Vi anpassar oss alltid till räntan och dessutom köper och säljer vi på samma marknad.

Förr eller senare ska vi alla flytta. Det viktigaste är att fundera över vad som är viktigt för just dig och att våga ta steget. Det menar Tobias Mattson, fastighetsmäklare på Skandiamäklarna.

– Det finns ett stort utbud av bostäder idag jämfört mot tidigare, så nuförtiden har vi stor möjlighet att välja det vi är intresserad av. Vad värdesätter vi högst? Är det närheten till skola och omsorg eller kanske till skog? Storleken på huset? Vill jag göra en större renovering eller vill jag bara flytta in?

Prognos

Vi lever i en tid då många oroar sig över sin ekonomi och en räntenivå som gör att många drar sig för att agera, men Tobias menar att man alltid anpassar sig.

– Det gäller att fundera över hur mycket du kan lägga på ett boende i månaden och ta hjälp av banken för att räkna ut. Räntan kommer också över tid att justeras och man kommer kunna anpassa sig därefter.

Han poängterar att det inte är något onormalt att bolåneräntan ligger på runt fyra procent, utan att det snarare är så att vi har haft ett ränteläge som varit väldigt lågt under en tioårsperiod.

– Men såklart hoppas man att räntan ska stabilisera sig, för det är osäkerheten att inte veta som skapar problem.

Såklart är det svårt att helt förutspå vad som kommer ske, men prognosen verkar entydig.

– Det kommer eventuellt bli en till räntehöjning nu under våren, sedan tror man att inflationen kommer sjunka och räntorna plana ut. Då kommer det vända och läget stabiliseras.

Men redan nu börjar man ana en viss förändring på marknaden.

– Vi märker att det är fler på visningar och det är lättare att göra affärer. Även om det gått sakta ser vi en positiv skillnad.

Köparens marknad

Det har under en tid talats om att det är köparens marknad, vilket Tobias anser att det fortfarande är. Utbudet på bostäder är större än efterfrågan, vilket gör att köparen kan välja mellan fler bostäder än tidigare.

– Som köpare och spekulant kan man nu välja sitt boende utan att det är alldeles hysteriskt med högt tempo och liknande.

Men att det är köparens marknad, det gäller framför allt för de som bor i hyresrätt och inte själva står inför en försäljning.

– De med hyresrätt sitter rätt bra till, kan jag tycka, eftersom de är mer flexibla och därmed ligger lite bättre till gentemot en säljare. De som äger sitt boende måste kanske sälja först innan de kan köpa. En del banker ställer till och med det som krav, säger Tobias och fortsätter:

– Vi har märkt en tendens att köparna idag vill ha ett längre tillträde på sin bostad. Att man vill flytta in om sex eller sju månader, för då har man lite tid på sig att sälja sitt eget boende. Men så ska säljaren gå med på de villkoren också. Kommer köparna från en hyresrätt är de avsevärt mer flexibla.

Tobias framhäver dock att man inte ska vara så orolig för detta, utan hellre prata med en mäklare i ett tidigt skede för att få en klar uppfattning om hur ditt boende ligger till på marknaden och vad du kan förvänta dig.

– Dessutom brukar man säga att man köper och säljer på samma marknad. Det man eventuellt förlorar på den bostad man säljer, får man i regel igen på den bostad man köper.

Han spår också att det kan gå snabbt de närmsta månaderna och att säljare och köpare förhoppningsvis kan mötas på ett bättre sätt.

Som spekulant menar Tobias att det är klokt att ta tillfället i akt och gå på visningar och att prata med mäklaren även om andra saker än just det objekt som visningen rör. Det är inte helt lätt att navigera bland budgivningar och husköp. Kom ihåg att mäklaren är rådgivare åt både säljaren och köparen.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se