Nu har familjen byggt klart sitt drömhus

Fastighetsmarknaden har tidigare hälsat på hos familjen Samuelsson-Gustavsson och fått följa deras stora husprojekt. Nu står det egenbyggda huset på Edsgatan färdigt, familjen har flyttat in och drömmen blivit sann. Följ med på en exklusiv visning i den toppmoderna minimalistiska villan med utsikt mot sjön Alstern.

BOSTAD. I väntan på sitt drömhus bodde Patricia Gustavsson och Johan Samuelsson i en bostadsrätt på Skogsbuksvägen i Karlstad. När en tomt blev ledig på samma gata bokade de snabbt in ett möte med Trivselhus. Men eftersom tomten låg i lutning behövde de bygga ett suterränghus och det fanns inget hus i katalogen som tilltalade dem.

– Så vi gick hem och började skissa och lämnade in ritningarna till en arkitekt på Trivselhus. Vi var inte helt säkra på att vi skulle kunna genomföra det, det var bara en chansning när vi började rita. Men här sitter vi nu, säger Patricia.

Och snabbt har det gått. Processen med ritningarna drog i gång i januari 2021 och i november 2022 flyttade familjen in.

Händiga

Inte nog med det, det mesta arbetet med huset har de gjort själva.

– Vi har gjort allt snickeri och lagt el själva. Vi har gjort allt, utom rörmokeri, våtrum, golv, invändig målning och braskamin. Arbetet med grunden har vi fått hjälp med, men också varit delaktiga i, berättar Johan.

Johan har länge jobbat som elektriker och jobbar nu som projektledare och montör på elsidan. Dessutom har han byggt två hus tidigare, vilket han menar såklart underlättar.

– Allt har gått väldigt smidigt. Vi var rädda för problem med leveranstider, men vi hade beställt i god tid och kunde ändå hålla tidsplanen. 

Paret tycker det har varit roligt att få se husprojektet ta form och att följa varje steg från att plattan lades och stommarna restes till att fönster, innerväggar och så småningom alla rum kom på plats – och så slutligen kakel, klinkers och färg på väggar. Slutresultatet blev till och med bättre än de trott och invändigt är huset nu i det närmaste klart.

– Vi har bara lite målning och fix med garderober kvar, säger Johan.

Många som bygger hus upplever att det blir för många beslut eller har svårt att komma överens. Detta var aldrig ett bekymmer för Johan och Patricia.

– Vi har väldigt samma stil så det var aldrig någon diskussion, säger Patricia.

Det allra mesta hade de bestämt från början, men färgval har de gjort allt eftersom. Valet föll på ett hus enbart i gråskala.

– I vårt förra hus gick allt i vitt, så det här är mycket färg för att vara oss, säger Patricia och skrattar.

Modernt

Förutom bottenplattan och två väggar som är gjutna, är resten av huset byggt i trä. Fasaden är en fallande behandlad träpanel.

Den röda tråden är modern minimalism med raka linjer. Golven består av matt och sömlös microcement, förutom i sovrummen som har grå heltäckningsmatta.

Genom huvudentrén välkomnas man in i ett stort och öppet kombinerat vardagsrum och kök. Stora fönster från golv till tak vetter ner mot sjön Alstern. Här finns också badrum och tvättstuga med groventré.

En trappa ner ligger parets sovrum med en tillhörande walk-in-closet och eget badrum, barnens sovrum, ett tv-rum och ytterligare ett badrum. 

På utsidan återstår ännu det mesta av arbetet, men paret anser att det var skönt att flytta in under vintern och kunna fokusera på att komma i ordning inomhus först. I väntan på våren är planerna dock redan i full gång – och även här är de helt på det klara med vad de vill ha.

– Vi har en trädgårdsarkitekt som håller på och skissar. Det kommer bli en stor altan så att man kan umgås, en pergola, ett utekök då vi älskar att laga mat, lite gräsmatta till barnen och vi har också funderat på pool. Men vi är inte några trädgårdsmänniskor så det ska vara ganska lättskött, säger Patricia.

Familjeliv

Tillsammans har Patricia och Johan barnen Wilmer och Minelle och senaste tillskottet Emilio på tio månader. Hur går det egentligen ihop med ett husbygge som tar all tid? För Johan och Patricia låg lösningen i en tydlig arbetsfördelning där Johan mestadels byggde hus och Patricia tog hand om barnen.

– En fördel var att vi bodde på samma gata så vi kunde komma hit ofta och ändå få träffa Johan mycket, säger Patricia.

Båda rekommenderar andra att också våga sig på att bygga hus.

– Det bästa är att man får det precis som man vill ha det, säger Johan.

– Att ha drömmar är aldrig fel och kan man förverkliga dem är det ju ännu bättre, avslutar Patricia.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se