Nya villor på Sommarro inflyttningsklara i april

Det nya villaområdet på södra Sommarro, mellan Jakobsbergsskogen och Klarälven, fortsätter att expandera. Nu är snart den femte etappen klar, bestående av parhus och kedjehus, och i april kan de ivriga husköparna flytta in.

Sommarro är ett av Karlstads äldsta villaområden. 2012 påbörjade Riksbyggen sin första byggetapp i de södra delarna och sedan dess har området växt i rask takt. Området har gångavstånd till Karlstad centrum, men är också fint beläget intill Klarälven.

Par- och kedjehus

Just nu står Riksbyggens projekt mitt i sluttampen med den femte etappen; 19 villor på fyra respektive fem rum och kök. Storleksmässigt ligger de mellan 108 och 135 kvadratmeter. Det handlar om två olika typer av parhus och två olika typer av kedjehus, samtliga med träfasad. Husen består av betongplatta, regelstomme, bjälklag och takstolar av trä.

– Vi har slutbesiktning i mars och sen har vi inflyttning i april, säger Andreas Nyberg, projektledare, Riksbyggen.

Karlstad byggtjänst, som är totalentreprenör för projektet, lägger nu sista handen inför slutbesiktningen.

– Vi gör det sista nu med golv och kakel invändigt och lite kompletteringar, säger Per Högberg, platschef, Karlstad byggtjänst.

Bortsett från viss försening av leveranser menar Per att projektet gått riktigt bra.

– Karlstad byggtjänst har skött sig mycket bra och vi hoppas och tror att kunderna kommer bli nöjda, säger Andreas.

Intresset för de nya husen är också riktigt stort, då samtliga sålde slut på bara en månad.

De blivande husägarna har fått göra flera olika attraktiva tillval.

– Man kan göra tillval invändigt, så som att välja kakel, köksluckor, parkett och klinkers, och utvändigt i form av att välja till en större terrass, berättar Andreas.

Inom projektet har Karlstad byggtjänst också byggt en väg för bostadsområdet genom ett exploateringsavtal med kommunen.

Projektering

Men än är inte området komplett. Samtidigt som etapp fem är i det närmaste klart pågår projektering inför det som ska bli etapp sex, närmast intill Jakobsbergsskogen. 

– Det ska bli fem huskroppar med 70-80 bostadsrätter. Det blir lägenheter med två till fem rum och kök, men än är allting bara preliminärt, säger Andreas.

Till etapp sex tillkommer även en ny bostadsrättsförening. När byggstart sker är ännu oklart.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se