”I en orolig värld vill folk ha ett lugnt kök”

Många anser att köket, som sägs vara husets hjärta, förtjänar lite extra eftertanke och kärlek. Men inte gör det saken lättare när man står inför uppgiften att bygga nytt kök. Vad är viktigt att tänka på? Och hur hittar man rätt bland de många trender som råder nu? Följ med på KHaktuellts besök på Ikea.

Ett kök är ofta så mycket mer än bara ett kök. Det är inte bara där du står och lagar mat, utan för många är det en social samlingsplats och kanske där barnen gör sina läxor.

– Fundera över hur du lever i ditt kök. Hur använder du det? Planera så att allt hänger ihop. De olika stationerna och arbetsytorna ska fungera ihop så att du får ett bra flöde, säger Marie Barthelsson, företagssäljare på Ikea.

Förvaring är en aspekt som många upplever trist att tänka på, men som är viktig för att slutresultatet ska bli optimalt. Att ett kök är litet gör ofta inte så mycket – om det finns bra förvaringslösningar. Tillräcklig belysning är en annan aspekt som folk lätt missar, förklarar Marie.

– Hellre för mycket ljus än för lite. Ljuset har många funktioner, inte bara att ge det allmänna ljuset utan också att ge arbetsbelysning och punktbelysning för att skapa stämning.

Psykologi

– Kök är en stor investering och folk i allmänhet är lite försiktiga och vill inte ta ut svängarna allt för mycket. Man vill att det ska hålla ett tag och inte bli omodernt i första taget. Vi rekommenderar våra kökskunder att välja en hållbar bas och en mer långsiktig lösning istället för att springa på nya trender, säger Jennica Sillén, företagsinredare på Ikea.

I en tid då många kämpar med sin ekonomi finns det ännu starkare skäl att göra mer långsiktiga val.

Kökstrender i sig är en återspegling av samhällstrender i mode och inredning i stort, om än inte lika djärv, menar Jennica. Hur vi inreder har en tendens att bottna i vad som händer i världen. Psykologiska aspekter påverkar ofta inredningstrender.

– Om världen är osäker vill man ha en lugn och varm känsla hemma. Den oroliga värld vi lever i har också bidragit till att trenden med mjuka, organiska former håller i sig och blir ännu starkare 2023. Det är mycket rundade hörn på bänkskivor och bord, men också organiska former på inredningsdetaljer så som skulpturer eller statement-prylar. Rundade former ger ett mer arbetat intryck och en kvalitetskänsla, säger Jennica.

Ett effektivt sätt att få in mer värme i hemmet är också med hjälp av naturmaterial och jordnära färger.

– Naturfärger och naturformer ger en vänlighet, det mjuka och varma, till de där mer hårda materialen och formerna som ofta kan vara grunden i kök, säger Marie.

– Det florerar rätt starka färger, men för just kökstrender tenderar de att vara ganska övergående. Så vill man investera klokt är rådet att jobba med en mer solid bas och sedan använda accentfärger på den lösa inredningen som textil, porslin, vaser med mera, säger Jennica.

– Mörkt trä fortsätter att vara trendigt, och även ljust skandinaviskt trä. Träkök över lag lever starkt, säger Jennica.

– Nuförtiden är det väldigt populärt med bänkskivor i trälaminat som upplevs som genuint trä och som har helt rätt struktur när man lägger handen på, säger Marie.

– Vita kök gör stor comeback 2023 efter många år av grå, beige och greige. Men till skillnad från tidigare är det en varmare off-white som är det nya, säger Jennica.

I linje med både det varmvita och de organiska, mjuka formerna, ser de också en kökstrend 2023 där den skandinaviska minimalismen möter japansk design.

– Det är en harmonisk inredningsstil som förenar det bästa av vår avskalade skandinaviska design med japansk elegans. Det är här också mycket fokus på funktionalitet. Skillnaden mellan de två är att det skandinaviska är mer svala färger medan den japanska stilen omfattar varma naturfärger och mörkare träslag, berättar Jennica.

Just att få in mer värme, är det vanligaste önskemålet Jennica och Marie hör bland sina kunder.

– Människan söker alltid kontraster, har du de hårda linjerna söker du per automatik de lite mer mjuka. Har du kalla färger söker du de varma. Harmonin däremellan skapar dynamik och den mår människan bra av, säger Marie.

Återbruk

En annan stor trend just nu är att bevara och återbruka husets befintliga kök.

– I många år har originalkök rivits ut och ersatts av supermoderna lösningar, utan att ta hänsyn till husets arkitektur och tidsålder, men en tydlig trend 2023 är att bevara huset och lyfta fram det som är tidstypiskt, berättar Jennica.

I denna trend låter man det som rimmar med husets historia och karaktär få möta det nya och moderna.

– Det är vanligt att man till exempel lackar om köksluckor och tar bort överskåp för att lätta upp om köket upplevs tungt. Det blir också många platsbyggda lösningar, för att få köket att smälta in i husets eget uttryck, säger Marie.

Det finns idag också ett stort utbud av knoppar och handtag till köksluckor, där det går att hitta exakt den prägel man vill åt.

Även denna återbrukstrend skulle kunna vara ett resultat av vår samtid. Många har skäl att vilja renovera för en mindre slant och dessutom står miljö- och hållbarhet högt på agendan i både samhället i stort och i många hushåll.

Trender i all ära, men i slutändan menar Jennica och Marie att det viktiga är att du får rätt känsla i köket och att det är funktionellt för sitt ändamål.

– Det är en sak att tycka att något är snyggt, eller vilja ha si eller så, men kunden brukar bli nöjd först när den har uppnått rätt känsla, säger Jennica.

– Är du osäker, tveka inte att ta hjälp. Jag och min man höll på i tre år när vi planerade vårt kök. Vi ritade, mätte och tittade på olika lösningar. Men det var först när vi tog hjälp och kunde se vårt kök med nya ögon, som vi hittade rätt, avslutar Marie.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se