Nio nya lägenheter intill Frykensundet

Nio lägenheter byggs just nu på den så kallade Hotell Nilsson-tomten i centrala Sunne. Illustration: Klara

Turerna kring den så kallade Hotell Nilsson-tomten längs Frykensundet i Sunne har varit många. Nu har spadtaget äntligen tagits för en ny bostadsrättsförening – BRF Gösta Berling. Här växer nio lägenheter fram med hjälp av Sunne byggnads AB. 

Efter att fastigheten Hotell Nilsson i centrala Sunne brann i mitten av 1970-talet har det funnits flertalet planer för tomten, men ingen har besannats. Men nu händer det grejer på området, precis intill sjön Fryken. 

Sedan september 2021 växer en ny bostadsrättsförening fram som fått namnet Gösta Berling. 

Totalentreprenör för projektet är Sunne byggnads AB och Hege Kulbotten Carling berättar att byggnadens totala storlek är 941 kvadratmeter, fördelad till nio stycken lägenheter. Bostäderna kommer ha två till fyra rum och kök och samtliga får inglasad balkong. 

– Fem av lägenheterna är över två våningar så de får dessutom två inglasade balkonger, säger hon.

Varmgrund

Arbetet startade i september 2021, men under vintern tvingades bygget stanna av i ungefär sex månader då grundförhållandena inte visade sig vara som man tänkt. Man tvingades då överlasta marken med bergkross samt omstrukturera grundläggningen. 

På grund av problematiken i marken har man valt att bygga en varmgrund som är byggd på breda sulor i betong. En del av fasadväggarna i trä är prefabricerade. 

– Sedan har vi vissa delar av stommen som är kompletterade med stål. Och bjälklaget över varmgrunden och mellanbjälklaget är båda i lättklinkerbjälklag, säger Hege.

Husets fasad är värmebehandlad träpanel som kommer gråna med tiden. 

– Eftersom den är värmebehandlad kommer den egentligen inte behöva någon ytbehandling heller. Panelen är både i liggande och stående variant på huset.

Hon berättar att fastighetens tak är speciellt. 

– Det är ett sadeltak per lägenhetskropp, kan man säga. Tanken är att det ska bli en reflektion till Fryken – att du ska tänka på vågorna och därför är det silverfärgad bandfalsad plåt på taket.

Förutom lägenhetshuset kommer bostadsrättsföreningen även få ett gårdshus som kommer innefatta lägenhetsförråd, teknik-, cykel- och soprum.

Underentreprenörer

De flesta underentreprenörer som är med i bygget är lokala förmågor, berättar Hege. 

– Sunne är ju ingen jättestor ort men det mesta finns ju här, så därför är det extra roligt när vi kan använda lokala företag.

Redan nu är nästan alla lägenheter sålda, berättar Hege. En stor del av attraktionskraften är lägenheternas läge, tror hon. 

– Huset ligger precis vid vattnet och de får en väldigt fin utsikt. Men flera av dem som nu har köpt har även varit intressenter på de tidigare projekten som varit planerade här, men aldrig blivit av.

Projektet ska vara klart i juli i år. 

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se