”Jag var mer insatt i branschen och företaget än vad jag hade anat”

Josefin Knarrström Bergh, vd på Wermlands Invest. /Foto: Privat

Hon är Karlstadsbon som begav sig ut för att upptäcka världen. Men sedan lockades tillbaka till rötterna och familjens fastighetsbolag. Vi talar såklart om Josefin Knarrström Bergh, vd på Wermlands Invest. Just nu lägger bolaget sitt största fokus internt för att stärka strukturkapital, förvaltning och driftoptimering – och inte minst hållbarhet, varumärke och kundvärde, som är Josefins hjärtefrågor.

MÅNADENS PROFIL.

Hur hamnade du här? 

Lite skämtsamt sagt höll jag mig undan i många år, bodde i Frankrike, Spanien och Australien, Göteborg och Stockholm. Gjorde min grej. Men så lockade pappa hem oss med en vältajmad fråga under min första föräldraledighet, en undran om vi inte ville ”provbo” i Karlstad och ”provjobba” på Wermlands Invest. Det är över 12 år sedan…

Hur hamnade du i branschen?

Tack vare familjeföretagandets charm och styrka – och ibland även dess baksida. Min pappa har drivit Wermlands Invest så länge jag kan minnas, och när jag började jobba här insåg jag att jag var betydligt mer insatt i både branschen och företaget än vad jag hade anat.

Vad har varit din största utmaning?

Tålamod. Det är ofta långa processer med en omständlig lagstiftning och många regler, speciellt att gå från att utveckla råmark till att det står ett färdigt hus.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Morgonen startar med en snabb uppdatering av mail och kalender, och någon slags plan för dagen, som ibland håller, men oftast inte.Klockan 9 har vi gemensam frukost på kontoret, förutom på fredagar då vi har gemensam träning. Oftast blir det några möten och en hel del tid framför datorn. Jag har ett ständigt mål att komma ut mer till husen.

Vad är roligast med ditt jobb?

Variationen. Det är verkligen högt och lågt. Allt ifrån att hålla sig uppdaterad på geopolitik, makroekonomi, finans- och hållbarhetsfrågor till att prata nitty-gritty fastighetsinstallationer, tänka estetik vid byggprojekt eller medverka i stadsutvecklingsprojekt.

Vad händer närmast för dig i ditt arbete?

Under mina första 12 år har branschen gått som tåget, det har varit gasen i botten med många affärer och projekt. Nu lägger vi mer fokus internt för att förbättra strukturkapital, effektiv förvaltning, driftoptimering, och så klart jobbar vi med mina hjärtefrågor hållbarhet, varumärke och kundvärde.

Var ser du dig själv om 10 år?

10 år låter galet långt bort, samtidigt som jag tycker att jag nyss har flyttat hem till Karlstad. Med det sagt blir det korta svaret; jag är nog kvar på samma plats som idag.

När du inte jobbar, vad gör du helst på fritiden?

Jag gillar att hitta på roligheter med vänner och familj, och så gillar jag att röra på mig och att resa. Vi är ett glatt gäng som ger oss i kast med nya sporter, nu senast muaythai. Innan dess simhopp. Och så klart måste det planeras eller debriefas på någon trevlig restaurang däremellan. I övrigt blir det mycket klättring och skidåkning, gärna tillsammans med min familj. I hemlighet drömmer jag om att Karlstad ska få en riktigt fet hiphopklubb.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se