”I nybyggda kök vill man ha köksö och spishäll med inbyggd fläkt”

Joakim Nygren och Marielle Thorin, säljare på Elon Richardssons, berättar om senaste trenderna i köket. Foto: Helena Lundberg

Vilka innovationer och vilken inredning är populär i köket just nu? KHaktuellt har gjort en trendspaning på Elon Richardsons i Karlstad.

Att 2023 blir ett mångbottnat år när det kommer till kökstrender, råder det ingen tvekan om. Marielle Thorin och Joakim Nygren, säljare på Elon Richardsons i Karlstad, ger en rundvisning bland sina bästsäljare och passar samtidigt på att visa de senaste köksinnovationerna.

Trendvariation

När många inredningstrender går samtidigt är det lätt att få en splittrad bild. Men för den som vill skapa ett kök som är helt rätt för sin tid finns det ändå tydliga tendenser i modet att förhålla sig till.

Samtidigt som det vita köket kommer tillbaka är det också, menar Marielle och Joakim, trendigt med trä i alla dess former och nyanser.

– Ek är en tydlig trend som poppat upp, den säljer väldigt bra. Även valnöt. Vi ser också att mörkare trä har kommit tillbaka. Likaså en återgång till 70-talet. Det ligger i tiden med second hand och att vilja bevara det gamla, säger Joakim.

– Det är även mycket naturmaterial, runda former och mycket platsbyggt. Bänkskivorna som säljs är nästan uteslutande komposit eller stenskiva, säger Marielle.

Bland populära färger finns en tendens mot det varmare hållet.

– Det är mycket lugna gröna färger, alltifrån linblomsgrön till mörkare grön. Sandfärgat och beige är också populärt, säger Marielle.

Bland inredningsdetaljer säljer de nu mycket koppar, black steel och mattsvart, i både diskho, blandare, fläktar, knoppar och handtag. Just bland knoppar och handtag finns också en stor variation nu.

Köksinnovationer

På kökets tekniska område är det framför allt spishällen med inbyggd fläkt som är i ropet just nu.

– Produkten har funnits i 16 år, men på den svenska marknaden har den tagit sig in ordentligt först de senaste fyra åren. Många prioriterar att lägga lite mer pengar på detta och kanske i stället väljer en enklare ugn, säger Marielle.

Tanken med den inbyggda fläkten är att matoset fastnar direkt i spisen i stället för att spridas i rummet.

– Fläkten har 97,8 procents osupptagning så den är väldigt effektiv. Meningen är också att slippa den skrymmande plats som en fläkt tar. Har du en inbyggd fläkt i spishällen på en köksö, får du ögonkontakt med ditt sällskap. Det är en behaglig produkt då man också slipper det störande ljudet. I nybyggen väljs köksö och spishäll med inbyggd fläkt till ungefär 90 procent, säger Joakim.

– Det är smidigt installationsmässigt också. Du kan välja om du vill ha kolfilter eller utsug, inflikar Marielle.

En annan innovation som blivit populär, framför allt bland de som är lite extra intresserade av matlagning, är ångugnen.

– Man ångtillagar maten i ugn med ett exakt gradantal. Detta gör ofta att smaken bibehålls extra bra och blir saftig och god, säger Joakim.

Något annat som kommit mer och mer, och som blivit i det närmaste standard i nybyggda kök, är vinkylen.

– Det finns alla varianter på vinkylar, alltifrån små enkla till större avancerade för de som är väldigt intresserade. Vi säljer till exempel en vinkyl som kan hantera olika vinsorter i olika temperaturer och utöver det scanna flaskorna och organisera dem på olika sätt – kopplat till en app, berättar Joakim.

I en tid av kraftigt höjda elpriser märker Marielle och Joakim en allt större medvetenhet bland kunderna.

– Många har blivit väldigt intresserade av hur de kan spara in på elen och göra mer aktiva val. Där är mina bästa tips att byta till induktionsspis eller induktionshäll. Även att börja kolla lite mer på energiklassningar – det är viktigt, säger Joakim.

Många väljer också att köpa nya, moderna vitvaror, då dessa förbrukar mindre el.

– Både kyl och frys, men framför allt diskmaskiner, är det många som byter ut nu, avslutar han.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se