Haga Strand får 125 nya lägenheter

Magnus Alvkäll och Johan Larsson från Kvarnverket vid bygget av det nya bostadskvarteret Haga Strand. Foto: Helena Lundberg

Nu har byggnationen till det som ska bli 125 nya lägenheter på Haga Strand startat. Kvarteret, som beräknas stå inflyttningsklart under våren 2025, är ett samarbete mellan HSB och Kvarnverket.

– Det som är unikt i projektet är att det blir ett eget kvarter där man blandar både hyresrätter och bostadsrätter, berättar Magnus Alvkäll, projektchef Kvarnverket.

Den 12 september satte Kvarnverket spaden i backen och påbörjade arbetet med det nya bostadskvarteret Haga Strand, som kommer vara beläget med älven som närmsta granne. Dessförinnan hade Infrakraft påbörjat exploateringsarbeten åt Karlstads kommun.

– Vi håller fortfarande på med markjobbet, vi är klara med spontning och sanering, säger Magnus Alvkäll, projektchef Kvarnverket, vid tillfället för intervjun.

Den totala budgeten ligger på ungefär 250 miljoner kronor. Det är HSB som står bakom Kvarnverkets uppdrag. Karlstads kommun står bakom exploatering där man upphandlat Infrakraft som utförare.

– HSB bygger alltid med certifieringen Miljöbyggnad, här blir det silver. De är väldigt fokuserade på energi och uppvärmning, så det blir geoborrning och att ta vara på markvärmen. Det blir även solceller, berättar Magnus.

Bostäderna

Totalt blir det 125 lägenheter i det nya bostadsområdet. 53 bostadsrätter fördelat på tre punkthus på vardera fem, sex respektive sju våningar och 72 hyresrätter i ett hus som går parallellt med Hagaleden.

– Det som är unikt i projektet är att det blir ett eget kvarter där man blandar både hyresrätter och bostadsrätter, berättar Magnus.

Lägenheterna kommer vara i varierade storlekar på 29–121 kvadratmeter med alltifrån ett till fyra rum och kök,

förutom den översta bostadsrätten i ett av husen som har fem rum och kök och tar upp hela våningsplanet.

Samtliga lägenheter kommer ha rymliga inglasade balkonger och under huset kommer det finnas parkering dit man enkelt når via hiss från trapphuset.

– Husen kommer ha murade, fina fasader och en stor innergård med olika miljöer och gemensamma utrymmen. Det blir en gemensamhetslokal med övernattning och i hyreshuset kommer det finnas ett leveransrum.

Inflyttning blir första eller andra kvartalet 2025.

– Det är ett väldigt bra läge, både lugnt och nära till stan. Det har varit ett högt tryck på lägenheterna, det var 400 personer på visningen. Hittills är det 18 eller 19 sålda bostäder och en del reserverade, säger Magnus.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se