Inflytten har startat i Brf Södertull

Karlstads nyaste landmärke har nu öppnat upp sina dörrar. Den 9 december påbörjades inflyttningen i bostadsrättsföreningen och 16-våningshuset Södertull vid Tullholmsviken i Karlstad. 

Det var i augusti 2020 som bygget av det nya 16-våningshuset, som fått namnet Brf Södertull, började, efter att Löfberg Fastigheter förvärvat tre kvarter av det område intill Helmia-rondellen där Coop Värmland tidigare haft verksamheter som bageri och lagerlokal. 

16-våningshuset, som sträcker sig 56 meter över marken, innehåller 61 bostadsrätter i varierande storlek. Samtliga med inglasade balkonger.

–      Den minsta lägenheten är 31,5 kvadratmeter och den största högst upp är på 634 kvadratmeter. Fyrorna är på cirka 109 kvadratmeter, berättar Maria Frykblom, projektledare på Prepart projekt.

Bostadsrättsföreningen har även en gemensamhetslokal med kök, bastu och träningsytor samt en övernattningslägenhet.

Hög innergård

I bottenplan finns kommersiella ytor. Här har Coop Värmland just öppnat en ny, 1 200 kvadratmeter stor matbutik. Sedan ryms parkeringsytor i två plan och ovanpå den finns innergården för de boende i höghuset. 

–      Vi tror att det är en av de högsta innergårdarna i Karlstad. Den ligger cirka tio meter ovan mark, vilket är häftigt, säger Maria. 

Projektet har gått väldigt snabbt, säger Tomas Rhöse, vd på Löfberg Fastigheter.

– Perioden från detaljplanens antagande till kvarterets färdigställande har varit väldigt kort. Men det tyder ju på att detta är ett läge som är väldigt bra för bostäder. Du har närheten till centrum, vatten, grönområden och Inre hamn, men samtidigt är det ett lugnt område.

Unika lägenheter

Samtliga lägenheter har varit sålda sedan länge och den 9 december 2022 påbörjades till slut inflyttningen. Lägenheterna blir på många sätt unika, berättar Tobias Kvarth på Constro, som är totalentreprenör för projektet.

– Kunderna har fått välja ganska mycket själva, till exempel färger och material i badrum och kök. Vissa har också ändrat på planlösningar, ändrat innerdörrar eller gjort om på andra sätt. Det är inga lägenheter som ser likadana ut, säger han.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se