Homestyling – en viktig del av bostadsförsäljning

Hur ska man göra sin bostad attraktiv inför försäljning? Vad är trendigt just nu? Och varför är homestyling viktigt överhuvudtaget? Kilsbon och inredaren Frida Käld reder ut frågetecknen.

INREDNING. Frida Käld, född och bosatt i Kil, driver sedan 2017 inredningsbyrån Interior by Frida, som inreder hemmet och kontoret och gör homestyling inför försäljning. Intresset för inredning har hon haft sedan barnsben.

– När mina kompisar ritade blommor och hästar ritade jag planlösningar och husfasader. Jag var nog bara tio år när jag målade jag om mitt rum, jag skulle ha färg och jag möblerade om, skrattar Frida.

Frida uppskattar alla delar av sitt arbete.

– Det är en häftig grej att få förvandla bostäder, många känner inte igen sig och undrar ”varför möblerade inte jag så från början?”.

Uppdragens storlek varierar.

– En del vill bara ha rådgivning och en checklista och gör sedan jobbet själva. Sedan finns det andra som har en helt tom bostad som de vill att man stylar upp.

HOMESTYLING

En del vänder sig till Frida för att få hjälp med att själv kunna bo fint.

– Vid inredningsprojekt är det inte så mycket regler, utan då handlar det om att de som bor där ska trivas. Då handlar det mest om färgsättning, belysning och sånt.

Homestyling däremot riktas in på att ge en bra försäljning och man ser till målgruppen hos potentiella köpare.

– Man vill framhäva bostaden och ytan på bästa sätt. Normalt kanske man tycker att en viss vägg passar jättebra för en tv, men i homestyling ska helst inte tv:n vara kvar alls.

Rent allmänt handlar mycket om att tona ned och minska på prylar.

– Man behöver inte ha femton jackor i hallen och en massa skor. Blir det många grejer för ögat att ta in, blir det rörigt. Det blir en bättre bild om man inte har så mycket som stör. Jag ger ofta tipset att ta kort på olika delar av hemmet och analysera vad man kan ta bort. Jag tänker mycket ur fotografens vinklar.

Konceptet fotostyling, det vill säga att styla enbart inför fotografering och sedan plocka bort, var något Frida la till i sin verksamhet när pandemin slog till. Det skedde mycket på marknaden, många ville inte gå på visning och bilderna och stylingen blev allt viktigare.

Varför är homestyling viktigt?

– Det är bevisat att det blir ett bättre slutpris och att försäljningen går smidigare. Det är också mycket psykologi, man vill känna en härlig känsla när man kommer in. Ofta när jag har stylat inför visning är det just den bostaden som blir såld, även om det finns en spegelvänd likadan bostad bredvid. Vid andra tillfällen, när en bostad legat ute länge, är det först när den blivit stylad som den blivit såld.

Vad ser vi för trender just nu?

– Nu har det varit väldigt monokromt ett tag. Allt smälter ihop, mycket naturmaterial. Det har varit mycket beige och det tröttnar många på. Om man ska se framåt tror jag det kommer bli mer kontraster i färger och mönster, kanske lite mer lekfullt. Mycket rutigt och randigt på textilier. Mycket rött i accentfärg, kanske en röd fåtölj eller röd kudde, i kombination med brunt, både i trä och färg. Vi ser mörkare trä, men ihop med vitt och skira material. Även mer denimblått tror jag kommer.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se