Säkra hemmet – gör det svårt för tjuven

Anders Philipsen Englund och Andreas Janliden tipsar om hur man minskar risken att råka ut för inbrott. /Foto: Erik Lundh

Alla vill känna sig trygga, både när man är hemma – och även när man är bortrest. Fastighetsmarknaden har därför frågat experter om hur man minskar risken för inbrott.

SÄKERHET. Förra året anmäldes totalt 72 884 inbrottsstölder i Sverige och under många år har de anmälda villainbrotten haft en tydlig säsongsbetonad prägel, enligt statistik Brottsförebyggande rådet, Brå. De flesta brotten anmäls nämligen under oktober-december.

Ett företag som jobbar med säkerhet är Scutus protection, de jobbar operativt med personsäkerhet, utbildningar, utredning och säkerhetsrådgivning. Deras klienter är allt från privatpersoner till personer inom näringsliv och offentlig sektor.

Personalen har mångårig erfarenhet från olika befattningar inom polisen, privata säkerhetsföretag och Försvarsmakten. Sedan 2015 har de funnits i Karlstad. ­

– Man ska undvika det vi kallar för brottsprovocerande beteende. Har man jättefina cyklar, parkera inte dem på framsidan. Barnens Ipad behöver inte ligga i fönstret. Har man en gigantisk wide screen-tv behöver den inte synas ute från vägen, säger Anders Philipsen Englund som jobbar som senior säkerhetsrådgivare och vice vd för Scutus protection i Karlstad.

Vill man jättegärna lägga ut sina semesterbilder – gör det först när familjen är hemma igen för att undvika att en gärningsman får vetskap om att huset är tomt, föreslår han.

Tänka på

Det finns också saker att tänka på för att göra det så svårt för tjuven som möjligt.

– Det är inte alltid bra att ha en jättehög häck, då kan tjuven arbeta insynsskyddat. Ha en öppenhet utanför huset och bra belysning.

Ska man ut och resa bör man meddela grannarna det.

– Grannsamverkan är jättebra. Om man hjälper till att passa någons hus kan man flytta på sopkvasten, sparka ut en boll på gräsmattan eller flytta på en stol. Lägg sopor i varandras sopkärl, säger Andreas Janliden säkerhetskonsult, Scutus protection.

Belysning

Allt som gör att tjuvarna inte kommer misstänka att du är bortrest är bra. Förutom det kan man använda timer på belysningen inomhus, även tv:n kan ha timer.

– Man blir lätt hemmablind, men ta ett varv runt huset. Var är din svagaste punkt? Försök tänka igenom din hemmasituation utifrån ett gärningsmannaperspektiv, var skulle du göra ett angrepp om du var inbrottstjuv? Det kan vara dörrar, fönster, källarfönstren brukar vara en klassiker.

Det allra viktigaste kan man lägga in i ett värdeskåp med brandklassning som även skyddar vid brand.

Bortsett från alla avskräckande åtgärder, som till exempel stora skyltar om larm i huset, kommer det alltid finnas möjligheter att ta sig in i huset – då kan det även vara bra att ha bra skydd efter en incident, såsom hemförsäkring.

– Har du också larm med kameraövervakning kan du i alla fall få personen på film, avslutar Andreas.

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se