”En bra dukning tilltalar både ögat och gommen”

Under vintern bjuder många in till fler festmiddagar än annars. Men hur gör man för att med enkla medel skapa en tilltalande dukning? Och vad är populärt just nu?

FESTDUKNING. Det ska inte vara för stressigt när man ordnar inför en middagsbjudning. Det menar Maria Wickström, som sedan 1999 driver butiken Skandinavisk form och design i centrala Haga, Karlstad.

Maria experimenterar med olika porslin och dekorationer och skapar den ena tilltalande dukningen efter den andra. Märken hon hämtar ifrån är bland annat Mateus, Edblad, Klong samt Skogsberg och smart.

– Man kan greja i all evighet, men man känner ju direkt om det blir fel. Det är bara att köra på tycker jag, det ska vara roligt, säger Maria.

Naturfärger

Det har länge varit trendigt med varma, jordnära färger och Maria spår att detta kommer fortsätta länge till.

– Det ska gå i samma färgskala som naturen, så som kvistar, sand, mossa… Det ska inte vara så grilligt utan rena, lugna jordfärger. Det är skönt för ögonen.

Enligt Maria är det populärt att jobba med kontraster i olika jordnära toner. Även att ibland bryta av med någon starkare färg.

– Många män brukar föredra färgen ocean, det vill säga turkos. Maten blir väldigt fin på den färgen.

Just nu är det också populärt att bryta av med olika inslag av mässing, inte minst i dekorationerna.

– Linneservetter och linnedukar är också en fortsatt trend – och då framförallt i naturfärger, berättar Maria.

Dekorationer

Det är bara fantasin som sätter stopp när man står inför en dukning, anser Maria. Något hon slår ett slag för är blommor och blad.

– Blommor och växter lyfter verkligen en dukning. En grön kvist funkar året om. Man kan också köpa en blomma och klippa av blomkvistar i små vaser. Det går också bra med torkade växter.

När det är mörkt ute är också ett enkelt sätt att skapa stämning genom levande ljus.

– Satsa på ljus och ljuslyktor. Det är jättefint och gör mycket på en dukning. Likaså är det festligt att vika servetter och dekorera med äpplen, kastanjer, löv, pinnar och kvistar.

Även det lilla gör mycket för helhetskänslan och Maria rekommenderar att anstränga sig lite även hemma till vardags.

– En bra dukning tilltalar både ögat och gommen, avslutar hon.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se