Ett nytt funktionsstödsboende tar så sakteliga sin form på Grossbol i Forshaga. Än så länge har man bara börjat gräva i jorden, men snart ska där stå elva nya lägenheter med villakänsla.
– Det kommer bli ett fantastiskt boende, säger Örjan Nässlander, vdForshagabostäder.
Planerna på en etablering av ett nytt funktionsstödsboende i Forshaga har pågått länge. Under närmare tio års tid har man sökt den ultimata placeringen för det fyra huskroppar stora boendet. Klubban har nu fallit för Grosbolsgatan och man har precis börjat gräva i marken.
Patricia Henriksson, t.f. förvaltningschef på vård och omsorg, Forshaga kommun, berättar att det finns ett behov av ett funktionsstödsboende i kommunen.
– Brukarna blir fler och de som varit med oss länge får allt fler problem ju äldre de blir. Dessutom växer Forshaga kommun och då växer också funktionsstöd som verksamhet.
Tajt tidplan
Örjan Nässlander, vd för Forshagabostäder, förklarar att boendet kommer att bestå av en huvudbyggnad och tre mindre byggnader med lägenheter – totalt 11 lägenheter samt en tillhörande kontorslokal.
– Lägenheterna blir kopior av varandra, men några spegelvänds. De blir drygt 40 kvadratmeter stora.
Arkitekten för projektet är Cadden. Det är också de som har gjort projekteringen.
Även om förberedelserna pågått under en längre tid är tidsplanen nu tajt för att få boendet klart till den planerade inflyttningen i januari 2024. Därför, berättar Örjan, har man valt att använda sig av en färdigkapad trästomme.
– Det kommer att finnas färdigfrästa spår i reglarna, så vi kommer i princip bygga ihop ett enda stort lego. Det går mycket fortare att bygga på det sättet.
Örjan och Patricia beskriver det nya boendet som lägenheter med villakänsla.
– Det blir en upplevelse av att bo i en egen villa med markkontakt. Du har inte närheten som du kanske har i andra typer av gruppbostäder, säger Patricia.
– Sedan har vi lagt husen i en cirkel där alla vetter åt ett eget håll, vilket gör att det kommer kännas väldigt privat, tillägger Örjan.
Särskilda behov
Men att bygga bostäder för boende med särskilda behov, utan att veta vilka dessa särskilda behov är, har varit en utmaning, menar Örjan.
– Vi vet ju inte i nuläget vilken sjukdomsbild de boende kommer att ha, så man får egentligen utforma husen efter det värsta tänkbara. Du behöver tänka på allt och det är väldigt roligt att projektera på. Det innebär speciallösningar på väldigt mycket och det är spännande att hitta de lösningarna.
För att boendet ska bli så bra och rättanpassat som möjligt har brukare från verksamheten fått vara med under projekteringen och tyckt till om utformningen.
– Det tror jag är ett vinnande koncept. Chansen att det blir rätt blir större om verksamheten får vara med redan från början, säger Örjan och tillägger:
– Jag tror det kommer bli ett fantastiskt boende för de som flyttar dit.
