Hon vill skapa attraktiva platser för Karlstadborna

Louise Thyberg ärlandskapsarkitekt på parkenheten på Karlstad kommun. /Foto: Helena Lundberg

För Louise Thyberg, landskapsarkitekt på parkenheten på Karlstad kommun, är en stor belöning med arbetet att få se parker och lekmiljöer, som hon själv medverkat till, användas och uppskattas.

– Just nu jobbar jag med att förbereda för upprustning av några av våra befintliga parker. Vi har till exempel satt i gång med en upprustning av Norrstrands torg, berättar hon.

MÅNADENS PROFIL.

Hur hamnade du här? 
Efter många år som konsult inom branschen kände jag att det började bli dags för en ny utmaning. Inom kommunen får man ett annat helhetsperspektiv, som landskapsarkitekt på parkenheten får man vara med i många olika skeden inom planerings- och genomförandeprocessen. Arbetet innebär allt ifrån att sitta med i detaljplanearbetet, gestalta parker, prata med barn om lekmiljöer till att själv vara med och byggleda mindre projekt. Att få vara med och skapa attraktiva platser för Karlstadborna kändes otroligt lockande.

Hur hamnade du i branschen?
Jag har alltid haft ett stort intresse för naturen samtidigt som jag har varit väldigt road av kreativt och skapande arbete. Som landskapsarkitekt får man jobba med gestaltning och planering av utemiljöer som parker, torg och lekmiljöer. Jag har alltså hittat en perfekt kombination av mina två stora intressen.

Vad har varit din största utmaning?
När man jobbar med offentliga utemiljöer som är till för alla så finns det i princip lika många önskemål om hur platsen ska se ut som det finns invånare. Att försöka väva ihop alla dessa önskemål till en utformning som kan uppskattas, och användas, av så många som möjligt kan många gånger vara en stor utmaning. Men det är också utmaningen som gör arbetet så spännande.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
Att få komma till jobbet, plocka fram papper och penna och sätta sig ner och börja skissa på utformningen av någon av stadens parker är otroligt inspirerande. Arbetet sker till stor del på kontoret framför dator, men vi är också ute en hel del och pratar med de som använder våra offentliga platser och vi tittar på hur platser används och fungerar.

Vad är roligast med ditt jobb?
Att få ta del av all den kunskap och den kompetens som finns inom en stor organisation som Karlstads kommun är väldigt roligt och utvecklande. Men det är svårt att slå känslan av att komma ut i staden och se en plats, som en park eller en lekmiljö som man har jobbat med under en lång tid, användas och uppskattas av folk. Att få se att en miljö fungerar som man har tänkt, eller att den används på ett sätt som man inte hade förutspått, är otroligt roligt.

Vad händer närmast för dig i ditt arbete?
Just nu jobbar jag med att förbereda för upprustning av några av våra befintliga parker. Vi har till exempel precis satt i gång med en upprustning av Norrstrands torg. Där jobbar vi med att skapa trevliga vistelseytor med sittplatser, grillplats, trädäck för häng och mysig belysning. Parken kommer även att få planteringar som ska gynna pollinatörer och fjärilar. Vår förhoppning är att det ska bli en liten grön oas för både människor, insekter och fåglar.

 Var ser du dig själv om 10 år?
Jag hoppas att jag fortfarande får jobba med de offentliga utemiljöerna i staden. Min förhoppning är att vi kommit ännu lite längre i vårt arbete med att skapa attraktiva och trygga miljöer som gör nytta för både människor och natur.

När du inte jobbar, vad gör du helst på fritiden?
Att vara nere i vår stuga på västkusten under sommaren eller åka slalom med familjen på vintern är nog det jag uppskattar allra mest.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se