Djursjukhuset bygger ut och får nya lokaler

I mars startade renoveringen och utbyggnaden av Karlstad Djursjukhus Evidensia. Med fler kontor och behandlingsrum är förhoppningen att skapa nya möjligheter för verksamheten.

– Mycket av det här gör vi för att förbättra flödet och arbetsron och även för att kunna växa, säger Sara Olsson, djursjukhuschef Karlstad.

De tidigare lokalerna på Karlstad Djursjukhus Evidensia räckte inte längre till för verksamheten, men istället för att flytta togs beslutet att bygga ut på befintlig plats på Färjestad.

– Läget här är väldigt bra och tillgängligt, det är en väletablerad plats som folk känner till. Dessutom finns det möjlighet att bygga på höjden, om lokalerna skulle behöva utökas ytterligare, säger Sara Olsson, djursjukhuschef Karlstad. Hon fortsätter:

– Mycket av det här gör vi för att förbättra flödet och arbetsron för oss själva och möjliggör att kunna växa.

Fler rum

Nästan hela byggnaden kommer renoveras, planlösningen i viss mån göras om och ytan bli större. Det blir en ny huvudentré, då den tidigare kommer göras om till två mottagningsrum. Ny IVA-avdelning med fler platser och bättre övervakning. Här kommer katter och hundar nu kunna vara mer åtskilda.

Det skapas nya kontor och labbet blir större och får två rum. De kommer också, som andra klinik i Karlstad, kunna erbjuda skiktröntgen.

Det kommer bli två separata väntrum för hund och katt.

– Ett av mottagningsrummen kommer vara enbart för exotiska djur, så som fåglar, gnagare och reptiler, där hundar och katter inte får komma in. Detta för att de kan vara känsliga för dofter från rovdjur eftersom de själva är bytesdjur, berättar Malin Hedh, djursjukskötare.

På översta planet, lite separerat från övriga verksamheten, kommer det bli en ny större utbildningssal, mötesrum, två nya sovrum för övernattande personal och ett träningsrum för de anställda. Det kommer också finnas pausrum, kontor och en granskningsstation för röntgen.

Genomgående tema är vitt med stora fönster och många glaspartier för att ge en öppen insyn och mycket ljusinsläpp.

Etapper

I mars startade bygget och i början på sommaren påbörjades det invändiga arbetet. Totalentreprenör är Byggteknik i Karlstad. Enligt Anders Lind, platschef, rullar bygget på.

– Vi har delat in projektet i åtta olika etapper. Det är noga planerat för att vi ska störa så lite som möjligt och att sjukhusets verksamhet ska kunna fungera samtidigt.

Byggteknik har sju man på plats och därtill har de underentreprenörer för elektronik, rör, ventilation, betong med mera. Vid tid för intervjun pågår invändigt arbete.

– Just nu håller vi på med etapp två, tre och fyra. Vi jobbar för att det ska bli nya avlopp, river gamla väggar och sätter upp nya för att passa den nya planlösningen. Huset har väldigt mycket betong så det blir mycket betongsågning, säger Anders.

Senare kommer byggnaden få en tegelfasad och det kommer bli en hiss mellan plan ett och två. De nya lokalerna kommer stå klara i februari 2023.

– Detta kommer firas med invigning som även sammanstrålar med djursjukhusets 10-årsjubileum som del av Evidensia. Det kommer firas rejält med bland annat öppet hus och rundvisning i de nya lokalerna, berättar Sara.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se