De skapade sitt drömhem

En del vill helst slippa alla beslut och flytta in i ett färdigt hus. Till den kategorin hör inte Anna-Lena och Patrik Ellström, som köpte en tom husplats på Hällmarksgatan i Karlstad. Sedan dess har de varit fullt engagerade i processen fram till att deras drömhus stod klart.

HEMMA HOS. I Kär och galen, det populära relationsprogrammet med Lotta Engberg, fann Anna-Lena och Patrik varandra 1995. Sedan dess har paret Ellström kilat stadigt.

Hemmet har alltid varit en viktig del i livet för Anna-Lena och Patrik och sedan ett drygt år tillbaka lever de sin husdröm.

Handlingskraftiga

I september 2020 hittade de tomten som de köpte av kommunen. På denna yta lät de Huspartner bygga, men lämnade ingenting åt slumpen.

– Vi köpte totalentreprenad, men vi har bestämt allting själva från start. Alltifrån ytterdörr till fläkt, varenda liten pryttel. Vi visste att det skulle vara ett enplanshus och hur stort. Vi hade klart för oss allt med färger och bänkskivor, vi visste precis vad vi ville ha, säger Anna-Lena.

Ritningen på huset gjorde paret om flera gånger för att det skulle gå helt i linje med deras önskemål. De har bland annat flyttat väggar, ändrat om bland rum och planlösning, lagt till och tagit bort fönster och inte minst gjort om ett helt rum till walk-in-closet i direkt anslutning till sovrummet. Paret var ivriga.

– Ytterdörr, fläkt och kamin hade vi klara och redo innan huset byggdes.

Vatten, avlopp och el har de också ordnat med själva. Huset tog cirka 14 månader att bygga och den 1 november 2021 kunde de flytta in.

– Slutresultatet är vi väldigt nöjda med, men vi har också varit med och bevakat från dag ett, säger Patrik.

– Vi är supernöjda. Det är första gången vi bygger hus så självklart kommer det prövningar längs vägen. Vi hade en bild av hur det skulle bli, men sen kan man aldrig föreställa sig helt hur det kommer bli heller, säger Anna-Lena.

Nytänkande

Hemmet går i lugna, jordnära toner med en exklusiv och elegant känsla. Med stora pampiga vardagsrumsfönster från golv till tak andas huset rymd. Bostaden är emellertid inte skandinaviskt sparsmakad utan det finns gott om personliga inredningsprylar och detaljer.

– Det är väldigt svårt att sätta sin egen stil i ett fack, kan jag tycka. Jag har en ganska blandad stil, menar Anna-Lena.

Köket förenas med vardagsrummet i en öppen planlösning med fiskbensparkett på golvet. Paret har valt att ha olika färg på köksskåpen; träfärgat nedtill och beige upptill. Ett högst medvetet val där allt smälter samman på ett behagligt sätt.

– När snickaren var här trodde han att han hade fått fel kök, han ringde till oss i panik, berättar Patrik med ett skratt.

Plattorna i marmorimitation som paret har på väggen ovanför diskbänken går som en röd tråd från köket vidare till golvet i hallen och på toaletten.

– Egentligen är detta klinkerplattor till golv men vi har satt dem på köksväggarna ovanför skåpluckorna, fortsätter Patrik.

Guldfärg är också ett genomgående tema, både på köksfläkten och i olika inredningsdetaljer.

Det utvändiga arbetet runt huset har Patrik, som tidigare jobbat som stenläggare, gjort själv med lite hjälp.

– Jag har gjort allt ute med altan och stenläggning, vilket vi har sparat många timmar och mycket pengar på. Sen har vi lite kontakter, till exempel har brorsonen som kör grävmaskin varit här och hjälpt.

Nu har paret bott i sitt drömhus i drygt ett år.

– Det var många som inte trodde att det skulle gå, men jo, vi visste att det skulle gå, säger Anna-Lena och skrattar.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se