Husdrömmen: Snart flyttar familjen in

När Fastighetsmarknaden senast besökte Johan Samuelsson och Patricia Gustavsson på Edsgatan dinglade deras väggar från en lyftkran. Nu är det endast smådetaljer som ska på plats innan deras husdröm blivit till verklighet.

BOSTAD. För fyra år sedan flyttade paret Johan Samuelsson och Patricia Gustavsson till Edsgatan. Huset de flyttade till var en bostadsrätt, men båda närde en dröm om att tillsammans bygga ett eget hem.

Med lite tur fick de plötsligt tag i en tomt på området och när Fastighetsmarknaden besökte dem i somras höll de på att montera väggar. Planen har varit att fira jul i den nya bostaden. Så, hur har paret hållit tidsplanen?

– Lite stressigt är det, men nu har de börjat målat här och nu är det inte så mycket jobb kvar, säger Johan vid tidningens återbesök i november.

Det mesta har paret gjort själva, förutom rörmokeri, våtrum och just den invändiga målningen.

– Det har blivit många sena kvällar. Vår största passion är att laga mat tillsammans hela familjen så det är någonting vi saknat under den här perioden, säger Patricia.

Byggnaden

Huset är ett delvis suterränghus där två väggar på bottenplan är gjutna. Resten av huset är byggt i trä. Fasaden är en fallande behandlad träpanel.

Entrén är på våning två, här finns en carport och grovingång genom tvättstugan. Huvudentrén är en stor svart dubbeldörr med ett smalare fönster i överkant. Utöver det finns två till fönster ut mot vägen, även dessa smala för att få så liten insyn som möjligt.

Väl inne i huset råder det dock inte någon brist på naturligt ljusinsläpp för på motsatt sida av huset har de stora fönster från golv till tak och från vägg till vägg med utsikt över sjön Alstern.   

Öppna ytor

Förutom en liten toalett och ett litet kontor ut mot vägen har de satsat på stora sociala ytor på övervåningen och att familjen gillar att laga mat tillsammans syns tydligt på deras köksupplägg.

Det blir mörkare gråa högskåp längs hela väggen. Spis och diskho har de i en stor ljusgrå köksö med matt bänkskiva i sten. Nästan alla innerväggar är i samma ljusa grå som köksön.

I alla rum utom badrummen är det ljusgrått, sömlös och matt microcementgolv som adderar till den moderna och minimalistiska stilen som paret försöker eftersträva.

– Det blir också en murad braskamin, säger Johan.  

Ned för en stängd trappa med viloplan och med smidesräcken tar man sig till bottenplan. Här finns fyra sovrum. Parets sovrum har samma mörkgråa färg som kökets högsskåp – även taket blir i samma färg.

– Jag tänker att det blir lättare att sova när det är en harmonisk helhet med mörka kulörer. Sen blir det en akustikpanel i gråbetsad ek bakom sängen, säger Patricia.

De har egen walk-in-closet samt egen toalett, med ett handfat i betong samt två duschar bakom glasväggar i svarta profiler. 

Intill barnens rum ligger ytterligare en toalett. Samtliga sovrum får heltäckningsmattor på golvet.  

Här blir det även ett tv-rum som vetter ut mot en uteplats samt ett teknikrum.

– Där kommer värmepumpen stå, vattenfördelning och en anläggning för ljudsystem, avslutar Johan.

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se