Totalrenovering på Herrhagen klar

Sedan januari 2021 har 59 hyresrätter på Herrhagen genomgått en omfattande renovering. Nu har samtliga hyresgäster flyttat in och det återstår endast små detaljer kvar innan allt är färdigt.

Hyreshuset Loke på Herrhagen är ett som utmärker sig. Inte minst sedan den omfattande renovering som genomförts av Wermlands Invest och totalentreprenör Rohm & Co Bygg AB. Yttersidan av fasaden har tilläggsisolerats och fått ny puts och ny färg.

–      Färgsättningen på utsidan är i olika färgsekvenser. Det är som det varit ursprungligen, men vi har inte tagit upp de exakta 70-talsfärgerna, berättar Josefin Knarrström Bergh, vd på Wermlands Invest, och tillägger;

–      Alla portar är vända mot innergården vilket ger en väldigt trevlig gårdsmiljö, men det gör ju också att ytterfasaden upplevs väldigt lång. Därför var det viktigt att bryta upp den långa fasaden med färgspelet. 

Rena betongväggar

Hyreshuset är byggt i två etapper, 1968 och 1969, och förvärvades av Wermlands Invest i mitten av 80-talet. Huset rymmer 59 lägenheter, fördelat i nio trapphus. Samtliga lägenheter, där merparten har balkonger mot innergården, har genomgått en omfattande renovering.

–      Invändigt så blåste vi rent hela lägenheterna, ner till rena betongväggar i princip, berättar Christer Axelsson, Rohm & Co Bygg AB.

Nu är alla invändiga ytskikt nya, alla rum har fått ny parkett förutom kök och hall som har fått en ny vinylmatta. Samtliga kök är nya och badrummen har uppdaterats och kaklats om. 

En av förändringarna från badrummen syns även på ytterfasaden, berättar Christer Axelsson.

–      Vi har plockat bort fönstren i badrummen, men valt att bevara smygarna, säger han.

Josefin tillägger;

–      När vi skulle ta beslut så brottades vi med tanken att förlora ljusinsläppet men vi kom fram till att vi måste tänka hållbart och långsiktigt. Då är rejäl dusch med en hel vägg med tätskikt mycket bättre än det lilla fönstret i duschen. Så efter en diskussion med stadsantikvarien kom vi fram till att detta var en bra lösning – dels blir det lite mer liv i fasaden och dels så får hyresgästerna, många barnfamiljer, ett väldigt bra badrum med en väl tilltagen dusch.

Kaffejord

Sedan renoveringarna startade i januari 2021 har man arbetat sig igenom ett trapphus i taget och förutom renoveringarna i själva lägenheterna har man även tilläggsisolerat på vinden, lagt nytt tak, bytt stammar och el samt installerat ett nytt ventilationssystem med återvinning.

Den sista hyresgästen flyttade in i maj i år och nu återstår endast små detaljer innan projektet är helt klart. Bland annat ska portarna till de nio trapphusen bytas ut och utemiljön på innergården färdigställas. Josefin passar på att berätta om ett unikt – kanske rent av uppiggande – tillskott till jorden på innergården.

– Det ligger kaffejord i rabatterna. Det är resultatet av ett projekt som vi gjort ihop med Löfbergs och Econova, där Econova komposterat restprodukter från kafferosteriet. Så tittar du riktigt noga så hittar du rester av kaffebönor i jorden.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se