Byggjättens etablering – ska ge 150 arbetstillfällen

Thomas Olsson och Peter Höjer från UBF Partner framför Bauhaus-bygget på Välsviken. /Foto: Helena Lundberg

Många följer med spänning den stora byggprocess som pågår på Välsvikens handelsområde i Karlstad. Till sommaren 2023 förväntas Bauhaus-byggnaden stå klar.

– Det har varit ett gigantiskt markjobb där Hammarö Bergsprängning har sprängt bort ungefär 130 000 kubikmeter berg, vilket motsvarar ungefär 350 000 ton, berättar Thomas Olsson, partner på UBF Partner.

I februari 2022 startade byggnationen till det som ska bli byggvaruhuset Bauhaus på Välsvikens handelsområde i Karlstad.

Markarbete

– Det har gått jättebra, helt enligt plan. Gemene man, som ser bygget utifrån, kanske tycker det verkar gå sakta, men att spränga och krossa berg kräver sin tid. Det har varit ett gigantiskt markjobb där Hammarö Bergsprängning har sprängt bort ungefär 130 000 kubikmeter berg, vilket motsvarar ungefär 350 000 ton. Det var sagt att den stora grushögen skulle vara borta till jul – och det kommer den att vara, säger ThomasOlsson, partner på UBF Partner.

– Vi är färdigprojekterade så alla ritningar är klara. Förutom att vi har jobbat med att spränga och krossa berget har vi jobbat länge med fundamentering för stomme samt en stor sprinklertank. Just nu är vi i den fasen att vi håller på och reser stommen, säger Peter Höjer, VD på UBF Partner.

Grunden utgörs av en betongplatta och stommen är av stål och betong. Väggarna kommer bestå av Paroc-element.

Byggnationerna ska resultera i två byggnader med olika höjdskillnader och en bilväg emellan. Den ena byggnaden, som ska bli Bauhaus, kommer ligga på hela 12 600 kvadratmeter och den andra på omkring 4000 kvadratmeter, beroende på vilken hyresgäst det blir. Hyresgästen kommer bli klar under första kvartalet 2023. Hela området ligger på 38 000 kvadratmeter.

Partnering

Projektet sker i tätt samarbete med Ylab som totalentreprenör. Som sidoentreprenör står Axeda som utför markarbetet.

– Vi har verkligen hittat rätt när det gäller leverantörer och underleverantörer, vi har haft ett väldigt bra samarbete, säger Thomas.

– Vi har ett partneringprojekt med Ylab, vilket vi haft även tidigare så vi vet att det fungerar bra. Vi känner varandra, vi vet vad vi får och vad som krävs, säger Peter.

Även samarbetet med Bauhaus och Karlstad kommun har fungerat fint.

– Bauhaus är väldigt professionella och det är väldigt tydliga ramar över vad som ska göras. Hela detaljplaneprocessen med Karlstad kommun har också gått väldigt bra, de har varit väldigt serviceinriktade, säger Thomas.

Bauhaus byggnad beräknas vara klar till sommaren 2023. Då följer en period då Bauhaus ska flytta in med sina varor innan öppning, men arbetshypotesen är att det kommer öppna i slutet på november.

– Det här kommer leda till 150 arbetstillfällen, vilket vi såklart är otroligt stolta över, avslutar Thomas.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se