Minska utsläppen med elektronikåterbruk

Balint Peto, PG Tech.

Många vill ha det allra senaste, men med enkla medel kan du i stället uppgradera komponenter i din dator till dagens standard. På så sätt minskas koldioxidutsläppen vilket skonar klimatet.

Elektronikavfallen växer sig allt större. Världen producerar årligen över 50 miljoner ton elektronikavfall, vilket är en siffra som ökat mer än 20 procent de senaste fem åren. Vid 2030 spår man att avfallet kommer ha ökat till 70 miljoner ton.

– Vad som är skrämmande är att 75 procent hamnar någonstans ospårbart. I haven, i skogen eller eldas upp någonstans okontrollerat. Det är extremt mycket och det förstör miljön, säger Kilsbon Balint Peto.

År 2017 började han fundera på varför livslängden på elektroniken idag är så kort och vad man kan göra åt det.

– Efter lite research kom jag fram till att det inte krävs så mycket omsorg, genom att bara byta ut några komponenter kan till exempel din dator bli fullt fungerande upp till dagens standard.

I början av 2019 startade han sitt företag PG Tech som samlar in elektronik på återvinningscentraler samt hos företag och kommuner för att ge dem nytt liv.

Resurser

Kostnaden för att producera världens avfall uppgår till mer än de flesta länders BNP.

– Det är otroligt mycket resurser som vi slösar bort. När vi dumpar avfallen är det extremt farligt för miljön. Mycket är återvinnbart material och minst 30–40 procent skulle kunna återbrukas.

Men i stället för att återbruka fullt fungerande enheter produceras oändliga mängder nya elektronikprylar.  

– Det produceras 300 miljoner bärbara datorer per år. Gud vet hur många stationära datorer, telefoner eller surfplattor som produceras. Varje gång något produceras nytt spyr fabrikerna ut koldioxid, fortsätter Balint.

Skulle man inte producera en laptop så sparar man 200 kilogram koldioxidutsläpp. Det är likvärt som en 250 mils resa med en bensinbil.

Återbruket

En dator som fortfarande fungerar bör fortfarande användas. Uppgraderingar kan vara fördelaktigt för att göra en dator lämplig till dagens krav.

– Men min upplevelse är att den vanliga konsumenten skulle kunna nöja sig med en dator som är tio år gammal. Det behöver rensas lite, byta det som behöver bytas och installera nytt operativsystem så känns den som helt ny. Då kan man förlänga livslängden på enheten 5–6 år och så har man gjort mycket för miljön. Kan man inte göra det själv så kan man lämna in den, fortsätter Balint.

Behöver man köpa något så finns också väldigt bra andra hands-produkter i bra skick.

– Läs på noga vad det är som säljs. Är det något som är oklart så är det alltid bara att fråga säljaren, avslutar Balint.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se