Öka trivseln hemma med lite grönt

Nu när hösten är här med regnrusk och lägre temperaturer är det trevligt att göra det mysigare hemma. När du inreder med växter känns rummen varmare och mer välkomnande men de skapar inte bara trivsel utan förbättrar även inomhusluften genom att tillföra syre och ta upp skadliga ämnen. 

Det finns en stor bredd i utbudet av gröna växter både vad gäller utseende, skötselbehov och funktion. Blomsterfrämjandet listar en rad med populära växter som är perfekta att ha i hemmet.

Ormbunkar gör sig fina i inredningen med sitt gröna och frodiga bladverk. Det finns ett flertal olika ormbunkar i odling och generellt trivs de flesta bäst på skuggiga platser och absolut inte i stark sol.

Murgröna kan användas både som krukväxt och för utomhusplantering. Det finns många olika sorter med skiftande härdighet och utseende. Bladens form kan vara allt ifrån rund till finflikig och bladfärgen är grön, gulbrokig eller vitbrokig. Murgrönan är fin att placera i ampel så att rankorna kan hänga fritt eller på en hylla så att rankorna får hänga ned. Alternativt kan murgrönan spaljeras eller rankorna bindas upp på andra sätt.

Fikussläktet omfattar ca 800 arter och består av både träd och buskar. Några av arterna odlas som prydnadsväxter. De flesta fikusar vill placeras ljust men inte i direkt sol. De trivs bäst i rumstemperatur, men på vintern kan temperaturen gärna vara lite lägre.

Gullranka är en klätterväxt med hjärtformiga, blanka, gröna blad med gula strimmor i. Placeras gullrankan i stark sol blir bladen bleka och står den mörkt blir bladen helgröna. Växten kan behöva någon form av stöd att klättra kring, alternativt en ampel så rankorna kan hänga fritt. Gullranka trivs på ljusa till halvskuggiga växtplatser. Vill ha rumstemperatur året om.

Det finns många arter inom släktet Peperomia att välja på. Bladen på de olika arterna varierar i färg och mönster och även växtsättet varierar stort inom släktet. Det finns arter med hängande växtsätt, andra har upprätt och en del är rosettbildande. Peperomia är en tacksam växt eftersom den klarar många olika placeringar.

Källa: Blomsterfrämjandet

Svensk mediakonsult

 webb@svenskmediakonsult.se