Så minskar du dina energikostnader

Rita Nielsen, energirådgivare.

Samtidigt som vi går mot kallare tider tycks det finnas en betydande risk för fortsatt höga energipriser vilket oroar bostadsägare.

– Det har blivit en fyrdubbling av rådgivningar sedan i våras, säger Rita Nielsen, energi- och klimatrådgivare på Karlstad kommun.

ENERGI. Det lutar åt att bli en tuff vinter med höga energikostnader och många söker nu efter vad man kan göra för att minska elförbrukningen.

– Det har blivit en fyrdubbling av rådgivningar sedan i våras, säger Rita Nielsen, energi- och klimatrådgivare på Karlstad kommun.

Vad som påverkar elpriset innefattar flera olika faktorer och förutom att släcka lampan när du inte är i rummet finns det en rad andra sätt att minska förbrukningen och skona både miljön och plånboken.

– Jag tittar på statistiken. Känns energianvändningen rimlig för storleken på huset? Utifrån den kan man få ett hum om vad man bör jobba med.

Nya elmätare visar hur stor elförbrukning som går åt per timme. Utöver det kan man köpa en elmätare som man sätter i en vanlig stickkontakt och kopplar in elprylarna för att se hur mycket varje drar.

Det kan vara värdefullt att se över sina vanor och försök att använda elen vid de tidpunkter som det inte är så mycket belastning på nätverket.

Lär känna ditt hus för att se vad elen går mest till. Det kan innebära lite detektivarbete för att hitta var energitjuven finns – vad som drar mest beror väldigt mycket på hur det ser ut i hemmet.

Värmen

Hur ditt hus värms upp spelar stor roll på energikostnaderna. Speciellt om du bor i ett gammalt hus med dålig isolering.

– Har du direktverkande el för uppvärmning av både vatten och luft så kanske det är det som drar mest el. Även om det finns en värmepump så kan det dra mycket, fortsätter Rita.

Det är bra att undvika duscha för länge och stäng av vattnet när du schamponerar dig och lika så att handdiska under rinnande vatten. Sätt inte på diskmaskinen förrän den är full och använd samma tänk med tvätten.

Om barnen flyttat ut kanske man kan dra ner värmen i deras rum och stänga dörren. Sänker du innetemperaturen med en grad skulle man mellan tummen och pekfingret kunna säga att du minskar energianvändningen för uppvärmning med ungefär fem procent. Sen behöver man kanske inte gå med shorts och t-shirt när det är kallt.

Byt ut

Har du gamla vitvaror? Då kan det vara värt att investerai nya mer energisnåla.

– Håll rent på kondensorslingorna bak på kyl och frys så att de åtminstone fungerar optimalt.

En induktionshäll drar 40 procent mindre el än en spis med gjutjärnsplattor. Sedan kan det vara avfuktare i krypgrunden som drar mycket. Då kanske det går att få in en annan lösning.  

– Det är väldigt sällan jag ser de gamla glödlamporna som ligger och drar 40 till 60 watt. Däremot är det relativt vanligt att man har lågenergilamporna som ligger på 18 till 22 watt, men har samma styrka som en LED-lampa som ligger på kanske 3–4 watt.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se