Här blir Karlstads högsta flerbostad i trä

Projektledere Mikael Alpmyr och platschef Calle Lorentzon.

Bygget med 78 hyresrättslägenheter och en ny förskola på Hagaborg fortsätter. Nu har stommen rest sig på Karlstads högsta byggnad i trä.

Den förskola som stått på platsen sedan 70-talet har rivits för att ge plats åt nybygge. Längs med Hagaborgsgatan i Karlstad växer det fram 78 lägenheter i hyresrättsform. Storlekarna är mellan ett och fyra rum och kök om 39 till 89 kvadratmeter. Lägenheterna byggs i två punkthus på åtta respektive nio våningar.

Det är det kommunala Karlstads Bostads AB som står bakom projektet, som byggs som totalentreprenad i partnering tillsammans med NCC och Axeda.

Grundläggningen började i november och är en pålad platta på mark. Första våningen har betongstomme.

– Sen är det en stabiliserande stomme runt trapphuset, annars är det limträstomme av pelare och balkar samt bjälklag i trä, säger Calle Lorentzon, platschef NCC.

– Det går fort att bygga en sådan här stomme med högre prefabriceringsgrad, fortsätter han.

Förskola

Förskolan har byggts samman med ett av punkthusen och är i två våningar. Här kommer det finnas plats för 160 barn fördelat på åtta avdelningar och blir därmed större än den gamla som bestod av fem avdelningar.

Förskolan har orangea detaljer kring fönstren.

– Det är en murad fasad på punkthusen och förskolan är övervägande träfasad.

På de höga husen kommer det vara vitt tegel med ett band av svarta tegeldetaljer. Även trapphuset i förskolan har svart tegel i den yttre fasaden.

Utsikt

Alla får balkong utom de översta där det är en indragen takvåning med terrass.

– Det är jättefin utsikt från de högre våningarna, säger Mikael Alpmyr, projektledare KBAB.

Mellan husen blir det en innergård med lite planteringsyta. Förskolan i sin tur kommer få en ganska traditionell gård med lekutrustning samt lite stockar och stenar.

Under byggtiden har förskoleverksamheten flyttats till moduler i närområdet. Förskolan är den som kommer att stå färdig först, med en planerad inflyttning till första kvartalet 2023.

– Eftersom vi bygger i trä är det ännu viktigare med väderskydd under byggtiden. Det är ett stort tält över husen för att hålla det torrt, fortsätter Mikael.

Högsta huset kommer vara runt 32 meter högt när det är klart och kommer då vara de högsta bostadshusen i trä i Karlstad. Ena lägenhetshuset kommer vara klar i september 2023 och andra i januari 2024.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se